Livet er bestemt ikke en dans på røde roser, når man får grønt lys til at tage baby fra hospitalet og hjem til de vante rammer. Om det er ens første, andet eller tredje barn gør ingen forskel, fordi at være nybagt mor er hårdt i enhver forstand. Det er en velsignelse og en udfordring samlet i et levende lille væsen, som man skal forsøge at give de bedste ressourcer med videre.

Herunder er der samlet en række af råd og påmindelser, der har til hensigt at hjælpe alt fra den nyeste mor til den mest tilvante mor igennem tiden efter fødslen.

Snak med andre

I den første tid, hvor mor-og-barn-relationen fylder det meste, er det vigtigt, at man husker på, at man ikke står alene med de moderlige erfaringer. Følelser af ensomhed og håbløshed kan være altopslugende, hvis man glemmer at trække på sin omgangskreds.

Mødre-gruppen er en omgangskreds, der kan være med til at fremme kvinden i sin rolle som nybagt mor, Det kan være rigtig sundt for den nye mor at søge støtte hos en række af andre kvinder, som står over for nogle af de samme dilemmaer som en selv. Dette er stedet til at dele sine råd og erfaringer med andre samt opnå en fællesskabsfølelse i form af, at man kan grine og græde over situationer, der går på tværs af familier og deres småbørn.

Du er mere end bare mor

Mødre-gruppen bidrager dog ikke altid med hensigtsmæssige tanker og følelser til ens hverdag. Som ny mor kan man ende med at sammenligne sig for meget med andre, hvorfor man enten altid håndterer tingene meget bedre eller værre end de andre mødre.

Så selvom det kan være lærerigt at bruge tid med andre nye forældre, der står med samme udfordringer, kan det også være sundt at være sammen med mennesker, hvor livet med børn ikke fylder på samme måde. Det kan være skønt for den nye mor at opleve, at hun stadig kan indgå i de samme relationer, som hun har kunne førhen – hun kan stadig være søster, veninde, yogapartner og meget mere. Ikke desto mindre kan det at pleje disse roller fungere som et frirum, der trygt kan søges til, når alt handler lidt for meget om bleer, sutter, ammeindlæg m.m.

Anskaf dig en strækvikle

Det kan måske virke helt uoverskueligt, hvordan man skal formå at mødes med mødre-gruppen over kaffe eller pleje ens andre relationer, når man har en lille baby, der kræver ens øjne og ører hele tiden.

Frygt dog ej, fordi med en strækvikle er det muligt at pleje båndet mellem mor og baby, samtidig med at man kan få andre ting gjort. Læs meget mere om det her.

Vær ikke bange for at spørge om hjælp

I situationer, hvor en strækvikle ikke er løsningen, kan det også være værd at huske på, at det som nybagt forælder er helt okay at spørge andre om hjælp.

Som oftest er der faktisk en række af mennesker, der med åbne arme er klar på at kysse og kramme baby – heriblandt bedsteforældrene, der ofte er helt væk i de små guldklumper. Som ny mor handler det om at lade sig selv modtage hjælpen fra andre og stole på, at andre ønsker at give deres bedste til baby.

Du er ikke en dårlig mor – du er en ny mor

Som ny mor bør man anerkende, at man er en rigtig god mor, hvis man gør det bedste, som man kan. Ikke desto mindre er man i gang med en læringsproces, hvorfor man ikke kan forvente perfektion. Manglende perfektion er dog aldrig ensbetydende med, at man er en dårlig mor.