For alle nybagte forældre er det i sandhed en stor dag, når babys første ord falder. De fleste håber forståeligt nok på, at det bliver ”mor” eller ”far” – en lille kærlig kamp mange forældre har sig hinanden imellem.  Men hvornår kommer barnets første ord egentlig normalt? Og hvad siger de? Kan man træne sin babys sprog? Og er myten om at piger ofte taler før drengebørn sand? Alt dette forsøger vi at besvare i nedenstående afsnit.

 

De spørgsmål alle nye forældre søger svar på

Sandheden er, at ingen børn er ens. Nøjagtig som ingen voksne mennesker er ens. Det betyder også, at ting som udvikling og adfærd kan være meget forskellig fra baby til baby. Prøv derfor så vidt muligt at lade være med at spejle dit barn i de andre børn i for eksempel mødregruppen, det kommer der sjældent ret meget andet end bekymring ud af.

Men sådan lidt generelt opstillet, så begynder mange babyer at pludre allerede i 6 ugers alderen.

Når barnet er omkring de 2 måneder, kan det genkende stemmer og skelne mellem mande- og kvindestemmer.

Ved 6 måneders alderen bliver det rigtig sjovt, her begynder mange babyer nemlig at efterligne de lyde eller ord de hører tit.

Fra barnet er 7-9 måneder begynder det at reagere på dets eget navn og handle på vendinger som ”kom til mor” eller ”se der”.

Desuden vil den søde pludren tiltage og mange børn opfinder også deres egne små ord. Og så er det, at det typisk sker. Lige inden baby runder sit første år siger han eller hun typisk sit første meningsfyldte ord, og så går det ellers stærkt derfra. Når først barnet har fået smag for at snakke, vil det typisk forsøge at tale alle dets vågne timer – til stor glæde og underholdning for både forældre og bedsteforældre og andre omkring det.

 

Hvad kan forældre gøre for at hjælpe barnets sprog på vej?

Præcis som med den motoriske udvikling, så kræver den sproglige udvikling stimulation og opbakning. Tal med dit barn allerede fra du holder det i dine arme første gang, også selvom det naturligvis ikke forstår dig. Men husk på, at din stemme skal være dens guide de første mange leveår. Derudover er der en række redskaber man kan anvende, for at hjælpe barnet på vej med at udvikle sit sprog.

  • Tal ikke til barnet, men med barnet
  • Syng for og med barnet
  • Læs højt fra børnebøger
  • Vær tilstedeværende
  • Tal om hvad I ser når I fx er på tur
  • Brug et korrekt, men letforståeligt sprog
  • Gentag ord og vendinger igen og igen

 

Og så er der det store spørgsmål, er pigebørn bare generelt hurtigere til at tale og endda tale mere korrekt end drengebørn?

Faktisk så har flere større forsknings projekter og undersøgelser slået fast, at drenges sproglige færdigheder udvikler sig senere og langsommere end pigers. Den del af hjernen der handler om sprog, dannes ganske enkelt senere hos drengebørn. Lidt skarpt stillet op, så udvikles drenge grovmotorik før deres finmotorik. Det betyder med andre ord, at mens piger ofte er hurtigere til at tale og bruge sproget, så ser man omvendt at drengebørn hurtigere er på benene og lærer at gå før deres jævnaldrende kønslige modstykke.

Afslutningsvis er det igen vigtigt at huske på, at børns udvikling er enormt forskellig. Som forældre er din vigtigste rolle at støtte og motivere, ikke at presse og opsætte strenge mål for dit barn. Det hele skal nok ske ganske naturligt i barnets helt eget tempo.