Gåstole og gåvogne er populære i mange danske hjem, men er de gode for babys motoriske udvikling? Og er der forskel på de mange brands og modeller?

Det ser vi på i denne guide, hvor vi også dykker ned i nogle af de mest populære af slagsen.

Gåstol og gåvogn – kender du forskellene?

Før vi går igang så lad os lige få forklaret forskellene på en gåstol og en gåvogn. De to er nemlig ikke ens og den ene anbefales af fysioterapeuter, mens den anden ikke gør.

En gåstol er en stol med en sele, som baby kan sættes op i. Stolen er lavet så benene kan nå jorden, men uden at skulle lægge vægten på dem. Det betyder så at baby kan øve sig i at tage nogle skridt, selv om benene faktisk ikke er stærke nok.

Det er netop dette der gør at de fleste eksperter ikke anbefaler en gåstol. Baby skal nemlig udvikle styrken i ben, mave og ryg, før de kan gå og det kan man ikke forcere – og skal heller ikke – det kan give ubalancer på lidt længere sigt.

Så gåstolen anbefales ikke, men hvad med gåvognen?

En gåvogn er en simpel vogn med håndtag, som baby kan læne sig op af og skubbe afsted. Der kan også ligge legetøj i vognens lad eller der kan være diverse aktiviteter, lys og lyd.

Det er altså også et slags aktivitetslegetøj.

Eksperterne har ikke noget imod en gåvogn. Den kan være en fin ide og et sjovt legetøj der kan bruges længere end lige de par måneder, hvor baby lærer at gå. Et spørgsmål mange stiller sig her er hvornår det så er tid til gåvognen? Svaret er meget simpelt, nemlig når baby selv kan tage nogle skridt – og ikke før.

Baby skal selv kunne stå op og tage et par skridt uden at falde, men så kan gåvognen også være en super god ide.

Hvilke mærker er populære?

Den mest populære gåvogn er nok BRIO, en ægte svensk klassiker, der er stort set uforandret igennem de sidste par årtier.

I perioder kan den derfor næsten også være svær at finde i handlen, men så er der jo også en hel del brugte at vælge imellem. Der findes også mange populære danske forhandlere, hvor flere laver dem i træ og i flotte design med pastelfarver. Du kan se det store udvalg af gåvogne på linket lige ovenover.