På alle måder er det en kæmpe omvæltning af blive forældre. Der skal købes et væld af nyt udstyr, døgnrytmen bliver, i hvert fald for en periode, vendt op og ned og pludselig er livet som man kendte det helt forandret.

Derfor kan en flyvetur sydpå til varmere himmelstrøg virke nærmest angstprovokerende. For hvordan skal man pakke alt babys udstyr ned, komme igennem lufthavnen og klare flyveturen uden et hysterisk anfald fra baby og et stress sammenbrud fra mor?

Det guider vi dig til i nedenstående, hvor vi giver dig 10 gode råd til at rejse med babyer og mindre børn. Alt det praktiske såsom pas og dokumenter går vi ud fra der er styr på, så den her guide er primært til dig, som ønsker inspiration til, hvordan du kan gøre turen så komfortabel og tryg for dit barn (og dig) som muligt på rejsen.

Inden du læser guiden, så husk også på, at have styr på dine rettigheder ifm. evt. flyforsinkelser. Mange danskere er stadig ikke klar over, at der er penge at hente, hvis deres fly er forsinket. Står man overfor en flyaflysning, så er det vigtigt at kende til ens rettigheder da man faktisk kan få ret store beløb og kompensation for evt. forsinkelser – beløb som kan redde ferien for børnefamilier, hvor budgettet kan være lidt stramt.

Når du skal flyve med baby (0-1 år)

Flere familier vælger at bruge en del af barslen på at rejse på en længere rejse til en eksotisk destination. For at rejsen forløber lettest muligt, så handler det om at planlægge alle detaljer nøje.

#1 Bestil en baby crib i flyet.

Når du booker flyvrejsen, så sørg for at bestille en såkaldt ”baby crib”, som gratis tillægs-ydelse. Det er en lille form for lift som spændes fæst på væggen foran sæderne, så baby kan sove i trygt i den på flyveturen – den må dog ikke bruges når flyet letter og lander, der skal baby sidde på skødet af mor eller far og være spændt fast med en særlig barnesele.

#2 Pak praktisk

Pak dine kufferter gennemtænkt, særligt babyens. Skal I ud på en længere flyrejse, så sørg for at pakke en håndbagage taske eller stor pulsetaske med skiftetøj til baby, bleer, vådservietter, sutteflasker, evt. mad på glas, yndlings bamsen, putteklud, sut og et varmt tæppe.

#3 Spænd baby på maven! (… men ikke i flyet 😉 )

Når I ankommer til lufthavnen er det ideelt, at have baby i en bæresele på maven, på den måde har man begge hænder fri til at bære på kufferter og mulighed for at komme hurtigt væk fra den store og til tider stressede menneskeflok af ivrige turister.

#4 Undgå propper i ørerne

For at undgå propper i ørene og for at berolige den lille, så anbefales det at man ammer eller giver flaske ved opstigning og nedstigning. Flypersonalet kan være jer behjælpelige med at lune mælken.

…og prøv så at slappe af, babyer mærker med det samme hvis mor virker nervøs.

Når du skal flyve med små børn (2-5 år)

Til dig med lidt større børn gælder mange af de samme råd. En baby crib er dog ikke længere aktuel og når børn er 2 år, så skal de have deres eget sæde i flyet.

#5 Medbring en mobil og praktisk klapvogn

I lufthavnen kan det være en god idé at medbringe en såkaldt paraply klapvogn, den er let og kan nemt klappes helt sammen.  Så skal dit lille barn heller ikke gå så langt og du sikrer dig, at det ikke bliver væk i lufthavnens menneskemylder. De fleste flyselskaber lader jer tage klapvognen helt med hen til gaten, og som regel kommer familier med børn også foran køen ved sikkerheds-tjekket.

#6 Fortæl dit barn om det at flyve

Hvis dit barn ikke har prøvet af flyve før, så tal med det om det på forhånd. Fortæl hvor spændende det er, at det på ingen måde er farligt at flyve og gør det på den måde til noget, som barnet forbinder med noget positivt og spændende.

#7 Pak en lille taske til dit barn

Til flyveturen er det en god idé at pakke en lille taske til barnet. I den kan man for eksempel pakke små bøger, yndlings dukken eller bilen, tegnegrej, iPad og små snacks som barnet kan hygge sig med. På den måde går tiden i flyet lidt lettere.

#8 Lidt snoller lidt trykudligning og tryghed

For at undgå øresmerter når flyet letter og lander, kan barnet få lov til at tygge på små vingummibamser eller lignende for at udligne trykket.

#9 Komfortabelt tøj og tilbehør til turen

Iklæd med fordel dit barn i noget komfortabelt tøj og medbring et tæppe, så barnet kan finde ro og tage sig en lur, hvis trætheden skulle melde sig.

#10 Book gerne sene afgange, så vidt muligt

Tidspunktet I flyver på, har også noget at sige når I rejser med de små. Ved længere flyveture, så kan det for mange være belejligt at rejse sen eftermiddag eller om aftenen. Det gør, at den lille som normalt kan sove i de mørke timer.

Husk desuden på, at langt de fleste flypassagerer har forståelse for utrygge og kede af det børn. For du kan forberede dig nok så meget, men børn der ikke har prøvet at flyve før, eller som bare er bange for flyveturen, kan man bare ikke helgardere sig imod. Her er det bare med at være der for dit barn og gøre turen så tryg og rar som muligt.

Har du andre gode tips, som har virket for jer? Så hører vi meget gerne om dette i kommentarerne.

Du kan også få endnu flere tips hos Travelmarket her.