Det er meget forskelligt hvornår de små, begynder at gå. Børn udvikler sig i forskelligt tempo, men ligemeget hvor hurtigt dit barn er, kan det være en rigtig god støtte og motivation for de små at investere i en gåbil. Det hjælper dem først og fremmest med at få styr på motorikken, og hvis det kan ske samtidig med, at det er sjovt, er det jo ren win-win.

Gåbilerne findes i mange forskellige designs, kvaliteter, prisklasser og udstyrsniveauer, men fælles for dem alle er selvfølgelig, at de på bedst mulige vis prøver at hjælpe dit barn til at gå. Vi har her lavet en guide, så du forhåbentlig kan blive klogere på, hvilken du skal vælge til dit barn.

Hvilken gåbil skal jeg vælge?

Der er som sagt rigtig mange muligheder, hvis du leder efter en gåbil til dit barn. Du kan gå efter det tidsløse udtryk, som mange af os kender fra en BRIO gåbil eller den klassiske gåbil med tag fra Little Tikes, som mange af os også kender. Måske du leder efter en med retro udseende eller en af de specifikke typer gåbil til baby. Tag et kig på nogle udvalgte modeller herunder.

En sød italiener

Den fine lille La Cosa Politibil fra det italienske Italtrike er bygget ud fra en god ergonomi for dit barn. Den lader din barn sidde behageligt og bruge benene på den helt rigtige måde. Den er relativt lav, så den er let at betjene, også af de helt små.

Under sædet har den et lille opbevaringsrum og så er den bygget til at kunne bruges både inde og ude. Især indendørs har den fordele. Hjulene er lavet at gummi og larmer ikke særlig meget, og herudover har den en lille gummiliste hele vejen rundt, så den ikke laver mærker på vægge.

Køb den her

Den seje

Denne gåbil fra Goki er til de seje børn. Den er lavet i metal og malet i et hot rod lignende udseende med flammer ned af siden. Derudover er den udstyret med en fint lille sæde og et rat. Men selvom den er sej at se på, er den selvfølgelig også praktisk. Den har gummihjul, så den ikke ridser gulvet og ikke larmer.

Der er også gode muligheder for leg med denne bil. Det kunne jo fx være, at bilen skulle en tur i vaskehallen med et par klarklude eller skulle have fyldt benzin på?

Køb den her

Retro gåbilen

Ligesom ovenstående er der med Magnis petroliumsfarvede gåbil dømt legetøj til de seje børn. Den har et vaskeægte retroudtryk med et 1-tal malet på siden så den ligner en ægte racer. Bilen er lavet i metal og har gummidæk.

Magni gåbil styrker barnets grovmotorik og hjælper med at styrke dets retningssans samt balance. Og ligesom med de andre gåbiler, er den generelt en rigtig god investering i dit barns udvikling.

Køb den her

Den søde mariehøne

Den lille mariehøne fra Wheely Bug er en super sød lille gåbil til de mindste. Den er udstyret med følehorn, som kan bevæge sig og bevæges rundt, når barnet tager fat i dem. Og så er den selvfølgelig rød med sorte prikker som en rigtig mariehøne.

Den har fire små hjul af den slags, vi også kender fra kontorstole. Det gør, at den på let vis kan dreje hele vejen rundt og det giver børnene en masse muligheder for bevægelse og udvikling af motorik.

Køb den her

Den lille tiger

Wheely Bug laver ikke kun mariehøner. De laver også en sød lille tiger med en haledusk og pels på kinderne. Her er igen noget, som barnet kan interagere med. Men udover udseendet, er der ikke den store forskel til den ovenstående gåbil.

Køb den her

Klassikeren over dem alle

Den klassiske gåvogn fra BRIO, som de fleste nok kender, er en rigtig god støtte til de små, som lige er ved at lære at gå. Modsat nogle af de andre produkter, vi har kigget på, er denne gåvogn ikke en, børnene kan sidde på. Til gengæld kan de hygge sig med at putte deres legetøj ned i vognen og gå rundt med det.

BRIO gåvogn er udstyret med en bremse, som kan justeres alt efter, hvor hurtigt barnet går og hvor usikkert det er. Det er en rigtig fin sikkerhedsmekanisme, som gør den til førstevalget for mange forældre.

Køb den her

Det stilbevidste valg

Brun læder og lyse farver er oppe i tiden og indikerer ofte stil og god smag. Tænk på en lækker beige bil med brune lædersæder – det er da ikke til at stå for? Og selvfølgelig kan du få en gåbil med dette tema. En Vilac gåbil er både god for din barn og så ser det også godt ud i stuen – og den ridser selvfølgelig heller ikke gulvene.

Køb den her

Den findes også i en ligeså stilsikker sort udgave, også med et sæde i brunt læderlook. Begge biler er lavet i et vintage design, som gør dem både lækre at se på, men også sjove at lege med for de små. De er udstyret med et lille benzindæksel så man kan lege løs og lege man kører i en rigtig bil.

Aktivitetsvognen

Vi bliver ved samme producent. Vilac laver også gåbiler som indbyder ligeså meget til leg som til at lære at gå. Deres aktivitetsvogn er praktisk talt en “putte-i-kasse” på hjul, hvor barnet skal lære at putte firkanten i det firkantede hul og den runde i det runde.

Derudover har gåvognen et lille dythorn samt flere ting som kan dreje rundt og pilles ved, som vækker endnu flere sanser. Alt i alt en vogn, som både er god til at lære at gå og god til at lege med. Denne er henvendt til de mindre.

Køb den her

En brandbil?

Hvis der er noget børn elsker, så er det biler der blinker og siger lyde; politibiler, brandbiler, ambulancer og alt andet i den dur. Og selvfølgelig kan du få en brandbil til de små. Bilen er lavet i gode materialer og har selvfølgelig en klokke og endda små stiger, så børnene rigtig kan lege, at de er på udrykning.

Bilen har ligesom mange af de andre gummihjul, så den ikke ridser og den korrekte ergonomiske højde til småbørn.

Køb den her

Den velkendte røde gåbil med tag

Her er der dømt leg for alle pengene. Med Little Tikes gåbil får du noget, som de fleste børn vil elske at køre og gå i. Den er nem at styre for de fleste børn og egner sig både til indendørs- og udendørsbrug.

Og så lægger den op til leg. Den har et sødt lille bagagerum, en tændingsnøgle, et horn og et benzindæksel, så børnene kan lege at de kører i en rigtig bil. Deres Cozy Coupe er en ægte klassikser og elsket at børn verden over.

Køb den her

Hvornår kan mit barn bruge en gåvogn?

Det er svært at give en præcis alder på, hvornår børn og babyer kan bruge en gåvogn. Det bedste man kan sige er, at det giver rigtig god mening at købe en, når børnene så småt begynder at prøve på at gå. Og hvis det er når de er 10 måneder er det der, og hvis det er senere, er det der.

Hvad koster en gåbil?

Priserne på de forskellige gåbiler varierer rigtig meget, og det er derfor svært at svare på, hvad en gåbil eller gåvogn generelt koster. Det kommer helt an på, hvad man leder efter. Med det sagt, så er det ikke noget, der ruinerer dig.

Afhængigt af hvad du præcist leder efter, skal du nok regne med at skulle af med mellem 300 og 800 kroner. Du kan ofte finde nogle gode tilbud på nettet eller selvfølgelig ønske det af bedsteforældrene.

Find et gåbil tilbud

Der findes nemlig rigtig mange tilbud rundt omkring på i de danske netbutikker. De er efterhånden ret populære og det store og forskelligartede udbud gør, at priserne falder for forbrugeren. Og hvis du finder et godt tilbud, kan du altså få rigtig meget for pengene.

Inde og ude

Det kan være du synes det kunne være fedt, at have en gåvogn både til inde og ude. Det er ikke så fedt at så sand, jord og sten med ind på trægulvene. Det er endnu god grund til at lede efter gåbiler på tilbud.

Køb en brugt gåbil

Med de mange forskellige typer af gåbiler der findes, er der også en rigtig fint brugtmarked for dem. Du kan derfor tit spare lidt penge at kigge på de brugte.

Her kan problemet dog være, at du ikke kender standen af dem. Det er jo noget legetøj, som bliver brugt at børn, og som vi alle ved, så er det ikke altid, at det bliver behandlet lige pænt.

Derudover er der ikke nogen fortrydelsesret, selvom du dog stadig er dækket af reklamationsret, hvis den ikke er over to år gammel. Men hvis du kan spare en masse penge, kan det jo godt betale sig at købe brugt.

Vi har også skrevet en ny artikel om Puky cykler.

Skal du ud og investere i en gåbil?

Vi håber i hvert fald, at du med vores guide her er blevet klogere på, hvilken gåbil du kunne være interesseret i at købe til dit barn og hvor bredt udvalget er.