En graviditet er umiddelbart noget af det største og mest forandrende, der kan overgå en kvindekrop. På bare 9 måneder skal man producere et lille menneske inden i sig, et lille menneske der fortjener den allerbedste start på livet.

Derfor er det enormt vigtigt, at man passer godt på sig selv og sin krop mens man er gravid. I nedenstående guider vi dig til et bredt spektrum af Do’s & Dont’s under din graviditet og den efterfølgende amning.

 

Disse fødevarer bør du undgå, når du er gravid

Hele talemåden med at man skal spise for 2 når man er gravid, er på alle måder faktuel forkert. Faktisk peger flere undersøgelser på, at op mod et stykke rugbrød eller en banan mere om dagen, er nok til at dække det ekstra energibehov.

I stedet er det meget vigtigere, at være opmærksom på hvad man spiser og ikke hvor meget. Der findes nemlig en række fødevarer der frarådes gravide. Undgå derfor:

 • Store fisk (tun, rokke, aborre etc.)
 • Skyl altid frugt og grønt grundigt
 • Køb så vidt muligt økologisk
 • Spis kun fars og kød der generelt er gennemstegt

Sørg desuden for at spise sundt og varieret hver dag.

Desuden anbefaler Sundhedsstyrelsen at man som gravid indtager disse koststilskud dagligt:

 • 400 mikrogram folsyre, fra graviditeten planlægges til og med uge 12
 • 50 mg jern fra 10. graviditetsuge dagligt
 • Desuden bør du tage både D-vitamin og kalk under hele din graviditet

 

Disse drikkevarer bør du gå udenom som gravid

Udover fødevarer, så frarådes en række drikkevarer også mens man er gravid. Først og fremmest bør man slet ikke indtage alkohol, da det kan skade fosteret allerede tidligt i graviditeten.

Begræns dit kaffedrikkeri til 3 kopper om dagen.

Derudover er tobaksrøg, rygning, både aktiv og passiv, på alle måder skadeligt for både moderen og barnet, Dette bør derfor fuldstændig undgås.

”Børn født af mødre der ryger eller drikker, har langt større risiko at blive født for tidligt eller for at have medfødte allergier eller indlæringsvanskeligheder.”

 

Er der nogen form for motion, der er skadeligt for den gravide krop?

Helt grundlæggende er motion faktisk rigtig gavnligt for en gravid krop. Særligt styrkende øvelser for bækken og lænd, kan forhindre eller i hvert fald lindre typiske graviditetsgener.

Gåture, cykelture og løbeture er tilrådelige, da det sætter gang i kredsløbet og bidrager til en sund fordøjelse.

Også yoga, pilates og svømning specifikt henvendt til gravide, er gavnligt og giver en dejlig velværdsfølelse.

Undgå derimod kontaktsport, dykning, ridning og andre former for mere ekstra sportsgrene.

Desuden er det vigtigt, at der støvsuges ofte og lufte ud et par gange om dagen, så man ikke kommer i kontakt med for meget støv og allergigener.

 

Er samleje under graviditet okay?

Apropos aktivitet, så er der en udbredt frygt blandt gravide og deres partnere for at samleje, kan skade barnet i maven.

Lad os slå fast én gang for alle, det kan det IKKE.

Faktisk er samleje kun sundt for kroppen, da det udlæser endorfiner hos moderen, der bidrager til et stærkt immunforsvar. Desuden har danskere forskere fundet ud af, at sex faktisk kan være med til at forhindre svangerskabsforgiftning, grundet et særligt protein i mandens sæd.

Mens nogle kvinder mister sexlysten lidt i første trimester måske grundet kvalme og træthed, så genvinder de fleste den igen i stor grad i 2.trimester. Her sker der nemlig en øget blodgennemstrømning til brysterne og kønsorganerne, hvilket gør, at kvinden lettere bliver ophidset.

 

Sådan får du en god amme-rutine

Når først baby er kommet til verden, så skal der etableres en god amme-rutine. Modermælk er nemlig klart sundest for den lille ny, særligt de første 3 måneder af livet. Mange kvinder har svært ved at få en amning op at køre problemfrit.

Det bedste råd er tid og tålmodighed. Det kræver konstant nærkontakt med barnet, søvnløse nætter og ømme bryster. Men det er investeringen værd, for både mor og barn. Har du ikke held med amning, så findes der heldigvis en lang række gode modermælkserstatnings-produkter på markedet.

 

Undgå disse varegrupper mens du ammer

Hvis du først får din amning op at køre, så er der en række føde – og drikkevarer du bør holde dig fra at indtage. Det drejer sig om:

 • Alkohol
 • Store mængder koffein
 • Chokolade (i store mængder)
 • Jordbær (i store mængder)
 • Stærk medicin
 • Rygning

Til gengæld bør du drikker øget mængder af vand, indtage calcium for eksempel i form af kosttilskud og generelt spise en sund kost der er fattig på fedt og sukker, men rig på protein og kulhydrat.

Undgå desuden at farve hår, bruge neglelak og andre kosmetiske produkter med et højt kemikalie indhold, dette gælder både under graviditet og amning.

Har du andre gode råd eller erfaring? Så del dem endelig her i kommentarerne!