Komplet guide omkring graviditetstests, deres kvalitet og virkning

De fleste kender til den lille stav, der fungerer som en urinprøve, og som kan fortælle, om en kvinde er gravid eller ej. Der findes et stort marked for graviditetstest, som vil variere i kvalitet, og som vil have betydning for, hvor sikkert et resultat testen vil give.

For at kunne vælge det bedste produkt er det vigtigt at være bekendt med, hvordan testen virker, og ikke mindst hvornår den virker.

Disse spørgsmål kan du få svar på herunder, og du kan finde konkrete anbefalinger til at kunne afskaffe den bedste test til at vise, om du gravid eller ej.

ANBEFALET: Babyplan Graviditetstest, 99 DKK.

Babyplan Graviditetstest Stav

Køb her

Denne test er designet som en stav, der er beregnet til at blive anvendt på en direkte urinstråle og kan give et resultat allerede efter 1 minut. Den praktiske udførsel af testen gør den særligt egnet til at kunne blive taget andre steder end kun hjemme hos dig selv.

Produktet kommer i en pakning på 5 styk i alt, der alle har en holdbarhed på mellem 1-1,5 år.

 • CE mærkning til såvel professionel som privat anvendelse
 • Stor nøjagtighed på op til 99,9 %
 • Nem og enkel at anvende
 • Effektivt resultat efter blot 1 minut

Pharmaforce Graviditetstest, 60 DKK.

pharmaforce graviditetstest

Køb her

https://www.helsebixen.dk/shop/graviditetstest-182.html

Dette produkt er udviklet til at give en høj nøjagtighed på 99,7 %. Testen er både fleksibel og nem at anvende, og det er muligt at tage testen på et hvilket som helst tidspunkt af dagen, og den er i stand til at afsløre en graviditet allerede på den første dag af en udebleven menstruation.

 • Købes I en praktisk pakning med 3 teste
 • CE-certificeret
 • Hygiejnisk produkt der muliggør at gennemføre testen uden kontakt til urin
 • Enkel at anvende
 • Effektivt svarresultat efter 3 minutter

ABBLO Pharma Tidlig Graviditetstest, 80 DKK.

ABBLO Pharma Tidlig Graviditetstest - 2 stk.

Køb her

Denne test er specialdesignet til på et tidligt tidspunkt at kunne reagere på graviditetshormonet, hCG, og er ydermere så sensitiv, at testen kan afsløre selv en lille forekomst af dette hormon (modsat de almindelige teste).

Produktet er beregnet til at blive anvendt allerede 8 dage efter befrugtning og kan anvendes allerede før den første udeblevne menstruation.

 • Købes i en pakning med 2 teste
 • Testen er designet til at reagere på graviditetshormon på et meget tidligt stadie
 • 99 % nøjagtighed
 • Effektiv svartid på 10-15 minutter
 • Kan anvendes på direkte urinstråle eller som tester i en skål med urin

Sådan vælger du den bedste graviditetstest for dig

Der eksisterer et bredt marked for teste til afsløring af graviditet. Det er naturligvis vigtigt at vælge et produkt, som er i stand til på et så tidligt stadie som muligt at afsløre, om du er gravid eller ej.

Det kan være forskelligt fra kvinde til kvinde, hvad der er det vigtigste i forbindelse med at tage en test.

Hos de kvinder som bevidst ønsker at blive gravide og for hvem, det kan være svært at vente på at få et resultat, kan det bedste produkt være et, som er i stand til at afsløre en graviditet på et meget tidligt stadie lige efter befrugtning. Her vil det have betydning, at du vælger en speciel test, der er udviklet til at afsløre graviditet tidligere end den klassiske test kan.

Den klassiske test kan afsløre en graviditet cirka 13-14 dage efter tidspunkt for befrugtning.

Hos andre kvinder kan det være det vigtigste at finde et produkt, som giver en stor nøjagtighed med hensyn til svarresultat, og hvor testen gennemføres på hygiejnisk vis.

Herunder finder du en række udvalgte produkter, som du med fordel kan benytte dig af, når du vil have et produkt med høj nøjagtighed og kvalitet. Produkterne er beskrevet i overblikform, så du er i stand til at kunne udpege, hvilken en der vil være den bedste test for dig.

Hvordan virker en graviditetstest?

Det er vigtigt at vide, hvordan en graviditetstest fungerer, da det kan hjælpe dig til at få det mest præcise resultat af testen.

Testen har til formål at reagere på graviditetshormonet, hCG (humant Chorion Gonadotropin), som er et hormon, der vil blive dannet i moderkagen. Hormonet kan spottes allerede i det tidlige stadie af en graviditet og vil kunne findes i såvel urinen samt i blodet hos den gravide kvinde.

For at testen kan vise et positivt resultat, er det nødvendigt, at den kan identificere 50 enheder hCG. Der er forskel på kvinder og deres hormonbalancer, og det vil derfor ikke være alle kvinder, som har den nødvendige mængde hCG i kroppen før den første udeblevne menstruation, selvom de er gravide.

Det har stor betydning for det korrekte resultat af en graviditetstest, at tidspunktet for testen ikke gennemføres for tidligt.

Der vil være forskel på de forskellige mærker af teste, og dermed også deres kvalitet i forhold til at kunne afsløre, om en kvinde er gravid eller ej.

Visse teste er i stand til at reagere på hCG, førend den første menstruation udebliver.

Dog er det vigtigt at vide, at en kvindes niveau af hCG i kroppen (og urinen) kan svinge meget, og hvis man er meget ivrig efter at finde ud af, hvorvidt man er gravid eller ej, anbefales det at anskaffe en test ti dette formål, og som er af høj kvalitet og har en høj nøjagtighed.

Symptomer på graviditet? Læs alt om tidlige symptomer mv. her.

Hvornår er det bedst at tage en graviditetstest?

Når du kender til, hvordan testen virker, bliver du bekendt med, hvornår det tidsmæssigt er mest optimalt at tage testen for at kunne være sikker på at få det korrekte resultat. Det er nemlig ikke underordnet, hvornår du tager testen.

Det bedste tidspunkt på døgnet at bruge testen på er om morgenen, hvor urinen vil være mest koncentreret og derfor vil have en højere koncentration af blandt andet hCG.

Derudover anbefales det at tage testen cirka 1 uge efter den udeblevne menstruation. Dette er en tommelfingerregel, der gælder for samtlige typer af graviditetsteste og er en rettesnor for at få det mest præcise resultat.

Dog er de nyeste udgaver af teste blevet så præcise, at de allerede på første eller anden dagen efter en udebleven blødning med stor præcision kan afsløre, om kvinden er gravid.

Hvordan tager man en graviditetstest?

Både almindelige dagligvareforretninger, på apoteket samt i specielle helse- og sundhedsforretninger sælges teste til afsløring af graviditet. De findes i forskellige udgaver, som er produceret hos forskellige brands, der vil variere i kvalitet med hensyn til præcision af svarresultat. Testen er formet nogenlunde som et termometer med en ’hætte’ eller tut for enden, der skal fjernes inden brug.

De er nemme at udføre derhjemme, og tages på samme måde:

 1. Fjern tutten fra enden af testen
 2. Fugt spidsen af denne ende med urin
 3. Sæt hætten på igen og vent cirka 5 minutter med at se resultatet
 4. Aflæs resultatet indenfor 15 minutter efter testen er taget

De fleste udgaver vil have et aflæsningsområde, der befinder sig midt på testredskabet. Her er der plads til, at 2 streger kan markeres. I løbet af de 5 minutters ventetid vil fugten fra urinen løbe igennem testen og derved afsløre, om der er fundet hCG i urinen.

Hvis testen reagerer på hCG, vil der komme 2 streger frem i aflæsningsområdet, som betyder, at kvinden er gravid. Dette vil sige en positiv graviditetstest. Hvis testen kun viser 1 streg, er det en negativ graviditetstest.

Eftersom farverne på stregerne kan ændre sig, anbefales det at aflæse testen indenfor 15 minutter.

Dette er en vejledende anvendelsesprocedure. Det er altid bedst at følge instruktioner i forhold til det pågældende produkt, da der kan være variationer fra producent til producent og fra mærke til mærke. Hos nogle produktudgaver skal urinen f.eks. samles op i en skål, hvori testen skal tages fra. Men princippet er det samme.

Hvor sikker er en graviditetstest?

Nøjagtigheden og præcisionen af en test afhænger i høj grad af 3 væsentlige faktorer:

 • Om testen tages korrekt og i henhold til instruktionerne
 • Hvornår testen tages
 • Overholdelse af holdbarhedsdato.

Såfremt anvendelsen overholdes, vil de fleste teste have et svarresultat med op til 99 % sikkerhed. Med hensyn til hvornår testen tages har dette særskilt indflydelse på sikkerheden af resultatet. Det bedste tidspunkt at gennemføre testen på, vil være cirka 7 dage efter, den første menstruation udebliver. På dette tidspunkt vil de fleste teste have størst funktionsværdi i forhold til at afsløre en graviditet.

Des senere tidspunkt testen udføres på, des højere koncentration vil der være af hCG i kroppen og des mere præcist resultat vil testen derved kunne give.

I dag findes der dog udgaver, som er så præcise i deres svar, at de er i stand til at måle selv lave forekomster af hCG i urinen selv dagene før en menstruation.

I hver produktpakning vil der være en indlægsseddel, hvor blandt andet oplysninger om seneste anvendelsesdato fremgår. For at testen kan give et så retvisende resultat som muligt, er det naturligvis vigtigt, at denne holdbarhedsdato overholdes.

Testtidspunktets betydning for dig som ønsker at være gravid

Hvornår du vælger at tage en test for at se, om du er gravid, har ikke kun betydning for, hvor præcist et resultat du får. Tidspunktet for en test har også en mental betydning, der særlig kan have betydning for dig, som ønsker at have en positiv graviditetstest.

I denne sammenhæng er det vigtigt, at du er opmærksom på resultatusikkerheden i forbindelse med en meget tidlig test.

En almindelig test er ikke designet til at reagere på minimale forekomster af hCG, og niveauet af graviditetshormonet kan svinge meget med dagens mellemrum. Ved at tage en sådan test meget tidlig risikerer du at få et negativt resultat – muligvis også selvom du faktisk er gravid.

Det er også af denne grund anbefalet at vente med at tage en test til efter, at den første menstruation er udeblevet eller at anvende en test, som er beregnet til at kunne anvendes meget tidligt i forløbet.

Nogle kvinde kan opleve, at den første test de tager er positiv, mens den næste er negativ. I disse tilfælde handler det ofte om, at det befrugtede æg er gået til grunde og naturligt er blevet udstødt af kroppen. Hvis en graviditet afbrydes af kroppen (spontan abort) indenfor de første cirka 10 uger efter befrugtning, er fostret blevet udstødt af kroppen, da det har været for alvorligt sygt til at kunne blive i stand til at udvikle sig til en sund og rask baby.

Graviditetstest hos læge efter et positivt hjemmeresultat

Når du har anvendt din graviditetstest derhjemme, og der ikke er tvivl om det positive resultat, er det tid til at kontakte din praktiserende læge for at få ham eller hende til at bekræfte graviditeten. Det er netop lægen, som kan sørge for at sætte selve graviditetsforløbet i gang med diverse sundhedsundersøgelser og fosterscanninger.

Det første lægebesøg vil typisk finde sted efter 6-10 uger efter et positivt testresultat. Her vil lægen foretage en underlivsundersøgelse for at tjekke størrelsen på livmoderen samt slimhinden i skeden.  Afhængig af tidspunktet i forløbet har lægen mulighed for at gennemføre en graviditetstest på lige fod med dem, der kan købes i håndkøb, og som nemt og enkelt ville kunne afsløre graviditet eller ej.

Derudover vil lægen undersøge sundheds- og helbredstilstand.

I forbindelse med dette første lægebesøg vil der også blive fastsat en foreløbig terminsdato, der kan fortælle dig om, hvornår det forventes at dit barn kommer til verden.

Sundhedsstyrelsens hjemmeside kan du læse nærmere om graviditetsundersøgelser, og hvordan de blandt andet er med til sikre dig og dit fosters trivsel.

Værd at vide om graviditetsteste

 • En hjemmetest vurderes at være lige så præcis og nøjagtig som en graviditetstest foretaget hos lægen
 • En graviditetstest er 99 % sikker, såfremt den tages på dagen (efter derefter) for den første udeblevne menstruation
 • Hverken antibiotika, en hormonkur eller hovedpinepiller kan indvirke på resultatet af testen
 • Der findes et kontrolfelt på visse produkter, som kan tjekkes i forbindelse med et test for at sikre, at den er udført korrekt
 • Testredskabet kommer i form at både en stav samt som en strimmel
 • Kvinder vil have forskellige niveauer af hCG i kroppen, som har betydning for, hvor tidligt en test kan gennemføres
 • Afhængig af typen kan en korrekt udført test afsløre resultatet allerede efter cirka 5 minutter

Læs også vores vidensindlæg om ægløsning her.