Efter en lang nedlukningsperiode er der mange danskere, der har mistet de gode træningsvaner. Det er vigtigt at huske på, at træning ikke kun handler om at komme i form og om at blive stærkere og hurtigere, men at træning også handling om socialt samvær.

Som mor eller far kan du nemlig også træne med din baby. Denne form for træning stimulerer og udvikler babyens sanser og motorik, og som forælder kan du endda også komme i bedre form. Vi anbefaler her tre træningsformer, som bringer dig og din baby tættere sammen.

Hvad enten du er til massage, workout eller sansemotorisk træning, så handler det bare om at finde den træningsform, der passer til dig og din baby. Hos Baby-steps.dk kan du læse mere om de forskellige træningsmuligheder, der findes for dig og dit barn.

Babymassage: Første skridt mod en større kropsbevidsthed

Det er måske at gå for vidt at kalde massage for træning, men ikke desto mindre fungerer massage som træning for din baby. Babymassage bringer dig og din baby tættere sammen, og den giver babyen en større forståelse af, hvordan dens krop hænger sammen.

Når du masserer din baby, udskiller babyen glædeshormonet ocytoxin, som giver den tryghed og ro. Disse følelser er med til at øge babyens kropsbevidsthed, og denne bevidsthed hjælper babyen til at bruge sin krop på den rigtige måde. 

Mand leger med baby

Babyworkout: Hård træning for både dig og babyen

Babyworkout er noget helt andet end babymassage. Babyworkout minder langt hen ad vejen om almindelig workout, og forskellen mellem de to workoutformer ligger mest af at i, at du og din baby træner sammen.

Babyworkout giver dig mulighed for at komme i bedre form efter en lang nedlukningsperiode, og samtidig styrker den babyens sansemotoriske udvikling. Der findes en lang række træningsøvelser indenfor babyworkout, og heriblandt findes der en række øvelser, hvor du bruger dit barn som vægt.

Denne form for træning er bestemt ikke kun til for forældrenes skyld. Når du laver de forskellige træningsøvelser, hvor du bruger din baby som vægt, arbejder du nemlig også med babyens sanser.

Når man skaber en sansemotorisk udvikling, arbejder man med de tre kropsorienterede sanser – muskel-led-sansen, balancesansen og berøringssansen. Når du laver træningsøvelserne med din baby, får babyen en forståelse af, hvor og hvordan dens krop befinder sig i et rum, og på den styrkes babyens motoriske udvikling.   

Baby leger med klodser

Sansemotorik: Forstå en vejen af farver og former 

Den sidste træningsform, som vi anbefaler her, er sansemotorik. Denne træningsform vil ikke give dig sved på panden, men din baby vil styrke sin sansemotoriske udvikling – på samme måde som ved babyworkoutens træningsøvelser.   

Sansemotorik handler først og fremmest om at stimulere babyens muskel-led-sans, balancesans og berøringssans, men træningen handler også om at forstå, hvordan sanseindtryk påvirker vores dagligdagsliv i en travl hverdag, og hvordan vi oplever de forskellige sanseindtryk som mennesker – både som babyer og voksne. 

Denne træningsform handler også om samspillet mellem de tre primære sanser og de tre primære reflekser. Dette samspil styrker babyens motorik, og størstedelen af barnets tidlige udvikling tager udgangspunkt i en god motorik.