De fleste husker nok følelsen af at spæne henover legepladsen med et helt bestemt formål: At nå gyngestativet som den første. Denne form for legestativ med gynger er en klassiker, uanset om den hænger på legepladsen eller i baghaven.

Er du i tvivl om, hvilket, der passer bedst til jeres familie og have, så læs med her i vores guide, hvor vi har testet 5 af de bedste udendørs gyngestativer og på udvalget af gyngestativer og også legetårne.

gyngestativ

Billigt gyngestativ i metal fra Hörby Bruk – 1 person – mindre end 1.000 DKK

Hörby Bruk Solo Metal Gyngestativ

KØB HER

Er du lidt betænkelig ved at installere et stort stativ med gynger i din ellers fine have eller er pladsen træng? Det behøver du ikke være. Gyngestativet i metal fra Hörby Bruk er den perfekte kombination af sjov leg og diskretion og passer til enhver have og udendørs leg. Desuden er sikkerheden helt i top. Only4Kids har i øvrigt et stort udvalg af gyngestativer, som du kan se nærmere på her.

Stativet er 1,85 meter højt og lavet af stålrør. Sammen med det behagelige sæde i UV-bestandigt plast, gør det stativet stabilt og sikkert at gynge på. Du behøver heller ikke være bange for, at det tager for meget plads. Der er kun plads til én gynge, og med sin slanke konstruktion og 1,15 meters længde, fylder det ikke ret meget. Det kan altså sagtens placeres i en lille have.

Fordele:

 • God sikkerhed
 • Komfort
 • Diskret at se på og kan placeres i alle haver.
 • Inkl. gynge i farven sort

Ulemper:

 • Der er kun plads til én gynge.

Plus gyngestativ i sort – inkl. gynger – ca. 3.300 DKK

gyngestativ-med-2-gynger

KØB HER

Her får du et stativ, der er nemt at samle. Træstolperne er grundet med sort farve for at give stativet et anderledes udtryk. Desuden er de behandlet for at modvirke, at der opstår revner.

Som et stort plus følger der gyngesæder med i en frisk limegrøn farve. Plus gyngestativet er 210 cm højt og 264 cm langt og kræver derfor en del plads. Til gengæld er det til stor glæde for børnene at kunne gynge sammen og om kap i stedet for at skulle deles om én gynge. Det er beregnet til børn i alderen 3-5 år.

Det sorte træ og den friske grønne farve på gyngerne, giver stativet et moderne udtryk, der er perfekt, hvis du ønsker noget anderledes og er træt af den klassiske variant i naturligt fyr. Her får du hele pakken og dermed et nemt gynge-setup til billige penge.

Fordele:

 • Nemt at samle (se samlevejledning på forhandlerens side)
 • 2 gynger følger med – inkl. jordanker og karabinhager
 • Friskt og moderne udtryk

Ulemper:

 • Limegrøn farve kan for nogen være for hidsig

Luksus gyngestativ med rutchebane og gynger – under 4.500 DKK

gyngestativ med rutchebane fra Hörby bruk

KØB HER

Vil du gå all in, så er det dette gyngestativ med rutchebane fra Hörby Bruk, du skal vælge. Stativet har plads til to gynger og en rutchebane, der monteres på den lille platform. Dermed har stativet de bedste betingelser for en god leg, uanset om børnene er i humør til at gynge eller til en rutsjebanetur.

Stativet er lavet af trykimprægneret træ og med svejsede samlebeslag for at fastgøre og skabe så stærk en konstruktion som muligt. Det er 200cm højt og med en længde på 290cm. Sæder følger med og er lavet i stærk plast, der modstår UV-stråling. Dermed er både rutsjebane og sæder behagelige at sidde på og kan holde i mange år.

Fordele:

 • rutsjebane
 • 2 gynger følger med
 • Stærk konstruktion og høj sikkerhed

Ulemper:

 • Lidt mere pladskrævende end andre stativer

Det klassiske gyngestativ fra Hörby Bruk – 2 personer – under 2.000 DKK

gyngestativ-active-basic-horby-bruk

KØB HER

Denne model kan du nok nikke genkendende til. Hörby Bruk 2-personers modellen er den type gyngestativ, man oftest ser, og mange har sikkert selv haft lignende stående i barndomshaven.

Stativet er lavet af trykimprægneret fyrretræ, der forankres til jorden. Det giver en solid konstruktion, der sagtens kan bære to børn i hver deres gynge i mange år. Gyngerne følger desuden med.

Stativet er 200cm højt og 215cm bredt. Det fylder altså en del mere, men falder med sit naturlige materiale nemt ind i omgivelserne.

Fordele:

 • Stabil konstruktion til mange års leg
 • Plads til to gynger – og velegnet til babygynger
 • Materiale i træ gør stativet til en del af haven
 • CE og TUV godkendt

Ulemper:

 • Stativet kræver lidt mere plads

Sjovt gyngestativ med klatrevæg fra Mammashop – ca. 1800 DKK

gyngestativ-med-platform-fscr-certificeret-trae-nordic-play

KØB HER

Leder du efter et gyngestativ med endnu flere legemuligheder – uden det skal sprænge budgettet? Så bør du overveje dette gyngestativ fra Nordic play med klatreplatform! Her får du ikke bare plads til to gynger, du får også en stigekonstruktion, der fører op til en platform. Fantasien får frit spil. Den ene dag er det måske et piratskib? Den næste er det et slot med et kongetårn eller måske en luftballon? Alle muligheder er åbne, og platformen gør gyngestativet i træ til en endnu sjovere legeplads.

Det trykimprægnerede fyrretræ gør desuden stativet holdbart i alt slags vejr. Overliggeren og benene på stativet er 240 cm lang. Det er altså et af de mere pladskrævende stativer, men det giver til gengæld mulighed for endnu mere sjov.

Fordele:

 • Masser af plads til leg med 2 gynger og platform
 • Det naturlige FSC træ falder pænt i med resten af haven
 • Stærk konstruktion, der kan holde længe

Ulemper:

 • Pladskrævende
 • Gynger til gyngestativet skal tilkøbes

Hvilke typer gyngestativer findes der?

Der findes rigtig mange forskellige gyngestativer, og derfor kan det virke lidt uoverskueligt at vælge. Der er mange krav, der skal opfyldes og ting, der skal tages hensyn til. Det gælder både størrelse, materialevalg, udseende og sikkerhed. Det er nemlig ikke helt ligegyldigt, hvilket stativ, du køber. Herunder ser vi lidt nærmere på mulighederne, som kan hjælpe med dine overvejelser.

Gyngestativ i træ

Gyngestativet i træ er en klassiker, og det er der en god grund til. Det er nemlig ofte en stor ting at sætte op i sin have, men når man vælger træ som materiale bliver bjælkerne lidt mere diskrete. Det naturlige udseende passer med resten af haven, og stativet bliver derfor mere diskret. Derudover er træ et stærkt materiale, der gør stativet solidt og holdbart. Derfor kan denne type være en god idé, hvis dine børn skal bruge det i mange år.

En ulempe er, at børnene kan få splinter af træet, når det slides af vind og vejr. Du kan dog vælge at behandle det eller male det, for at give det et beskyttende lag. Maler du det, mister du dog det naturlige udseende. Du kan læse mere om gyngestativer i træ her.

Gyngestativ i metal

Ofte vil gyngestativer i metal være billigere og lettere end dem, der er lavet i træ. På den måde kan du nemmere skifte det ud, hvis børnene bliver større, eller hvis noget skulle gå i stykker. Et stativ i metal giver et moderne udseende og skiller sig ud fra resten af haven. Det kan dog også være rigtig flot. Metalstolperne vil være slankere end træstolper, og det betyder at denne variant ikke bliver ligeså tungt at se på.

Vælger du et metal gyngestativ, er det vigtigt, at du forankrer det til jorden, så du er sikker på, at det sidder fast. Husk også alle beslag til gyngestativet. Ellers kan du risikere at det vælter, når der gynges på det, fordi det har en lettere konstruktion end træstativer. Du kan læse mere om gyngestativer i metal her.

Gyngestativ med rutsjebane

Denne type gyngestativ fylder mere end almindelige stativer. Til gengæld sparer du plads, hvis børnene udover gyngerne også ønsker sig en rutsjebane i haven. På den måde er det praktisk at have de to ting samlet. Der er flere forskellige typer gyngestativ med rutsjebane. Nogle har et tårn i stativet, mens andre har en lille platform til rutsjebanen. Nogle stativer har endda en sandkasse under rutsjebanetårnet, så du kan samle hele legeområdet på ét sted.

Gyngestativ til sansegynge

En sansegynge er en rund gynge med et net i bunden og er perfekt som et baby gyngestativ. Den originale gynge hænges op i ét punkt, hvilket betyder, at gyngen kan dreje rundt og svinge i alle retninger. Det styrker motorikken hos små børn, men den er også rigtig sjov for større børn. Andre sansegynger sættes om som almindelige gynger i to kroge, og de har derfor ikke samme bevægelsesfrihed som den originale gynge.

»  Søger du flere alternativer til gynger til de mindre børn, så læs indlægget om babygynger her

sansegynge fra Krea

KØB HER

Til gengæld kan det være godt, hvis man ikke ønsker, at gyngeturen skal blive for vild. Sansegyngen fylder generelt mere end almindelige gynger. På nogle stativer vil der derfor kun være plads til den ene gynge, men det kommer an på størrelsen af stativet. Fordelen ved gyngens størrelse er, at der kan sidde flere i, eller at man kan sidde med benene oppe. Den er meget solid og kan bruges både af børn og voksne.

» Læs også vores indlæg om sansegynger her

Gyngestativ med klatrevæg

Ønsker du at udfordre dine børn endnu mere og give dem ekstra plads at lege på, kan du vælge et gyngestativ med klatrevæg. Denne type er super sjov og har samme opbygning som stativer med rutsjebane.

Forskellen er bare, at der i stedet for en rutsjebane er en klatrevæg på den anden side af stigen. Hvis altså ikke det er en model med begge dele. Klatrevæggen skaber de perfekte rammer for en spændende leg. Det kan fx være et bjerg barnet skal bestige eller et farligt edderkoppespind? Det er forskelligt om klatrevæggen er en reel væg med greb til hænderne eller et net, men i begge tilfælde er der rig mulighed for at barnet kan få brændt noget krudt af.

Hvilket gyngestativ skal jeg vælge?

Som du kan se, er der mange forskellige typer at vælge imellem. Det er derfor en god idé på forhånd at vide nogenlunde, hvad man søger efter – eller i hvert fald, hvad man har brug for. Tænk over, hvor stort et stativ, du har plads til.

Er din have meget lille, skal du måske vælge et, der ikke er så stort, for også at få plads til andre ting.

Tænk over, hvor mange gynger, der skal være plads til. Det er rarest at have en gynge hver, men er der kun plads til én, så kan en sansegynge være en mulighed.

Du må også afgøre med dig selv, hvor meget udstyr, der skal være på stativet. Jo mere udstyr, jo voldsommere vil det også virke.

Ønsker du noget diskret, er det derfor en god idé at vælge noget simpelt eller i hvert fald noget i naturligt træ.

Det er også værd at overveje, hvor længe børnene skal kunne bruge gyngestativet. Vær opmærksom på den anbefalede aldersgruppe, så du er sikker på at konstruktionen kan bære i mange år.

Legestativer og klatretårne fra Jungle Gym og andre – alternativet til gyngestativet

Jungle Gym Bro Modul Komplet inkl. træpakke

Har du allerede gynger, eller er du på udkig efter noget andet – måske til de større børn? Så er et legetårn eller et klatretårn en oplagt idé. Et klatretårn minder meget om den konstruktion, man kan finde på gyngestativer med rutsjebaner – bare uden gyngerne. Her får du et tårn med en stige og en rutsjebane, som børnene kan fare op og ned af. I nogle klatretårne er der endda sandkasse forneden, ligesom det kendes fra nogle gyngestativer.

Du kan også vælge en anderledes type klatrestativ som fx Metal Dome fra Plum. Her får du et luftigt, men solidt stativ, der er formet som en halvkugle. Det bliver mere udfordrende, når barnet skal klatre op på stativet og ikke bare en almindelig stige for at nå rutsjebanen. Det træner motorikken og giver mange timers sjov!

En tredje mulighed er legetårnet, der minder en del om klatretårnet. Det findes i mange varianter og størrelser, og der er derfor noget til enhver have. Vælg fx Jungle Gym Legetårn, der er udstyret med rutsjebane og har vinduer og døre i bunden af tårnet. På den måde bliver legetårnet et lille hus, der kan bruges til at lege købmand eller hvad end børnene finder på.

Hvis du er ude efter en luksusmodel, er legetårnene fra Hy-land en fantastisk mulighed. De er lavet i træ med et eller flere tårne, integreret rutsjebane og i nogle tilfælde klatrevægge. De er særligt gode på store steder som fx legepladser eller skoler, men kan også bruges i haven, hvis du ikke har noget imod, at det fylder lidt. Her skabes den perfekte leg under optimale sikkerhedsforhold, og du får svært ved at få dine børn indenfor igen.

Hold øje med gyngestativ tilbud

Prisen på gyngestativer afhænger både af, hvor stort det skal være, hvor meget udstyr, der skal være med, og hvad det er lavet af. Jo større, det er, jo dyrere vil det være. Fx kan du få et stativ med én gynge til under tusind kroner, mens rutsjebane-udgaverne kan koste flere tusind kroner.

Hvis du ønsker at spare penge, kan du dog med fordel kigge efter tilbud eller sammenligne priser på nettet og også finde dem til nedsat pris. Du kan også overveje at købe uden for sommersæsonen, hvor der jo er mange, der gerne vil købe. Hvis du bare er opmærksom og en smule tålmodig, kan du altså sagtens finde et billigt gyngestativ i god kvalitet.

Men gå aldrig på kompromis med kvaliteten. Det er ikke altid det bedste valg af vælge gyngestativer fra eksempelvis Bilka, Jem og fix eller Harald Nyborg bare, fordi de er billige – kvaliteten er vigtige, da det handler om dine børns sikkerhed.

Man bliver aldrig for gammel til at gynge

Legen er utrolig vigtig for børns udvikling og deres kreative sans. Den styrker bl.a. opfindsomheden og samarbejdsevnen. Med et gyngestativ kan dit barn bruge mange timer i legens univers og under åben himmel. Vælger du et stativ, der også kan bruges, når børnene bliver store, får du også selv glæde af det. Man bliver aldrig for gammel til at lege – eller gynge, så hvad venter du på?

Find dit gyngestativ i dag, og lad fantasien få frit spil i jeres have og kom let til mange timers leg!

Lad os endelig høre fra dig, hvilket du har købt eller kan anbefale i kommentarerne.

Se hele udvalget her