Børn har krudt i røven det meste af tiden. Derfor er det altid godt, hvis man kan få dem til at tumle udenfor, så de kan få afløb for al deres energi og samtidig få noget frisk luft og motion. Ofte kan de selv komme på nogle lege at underholde sig med, men det kan være en god idé at give dem nogle ting at lege med og på ude i baghaven.

Det kunne for eksempel være et gyngestativ. Gyngestativer går aldrig af mode, og børn har gennem mange generationer fundet meget morskab med dem. Desuden er det ikke så svært at bygge gyngestativet selv, hvis du ellers bare lige holder dig et par ting for øjet.

Sikkerheden skal være i top

Du vil have et hjemmelavet gyngestativ. Super! Du skal dog være opmærksom på, at bare fordi du bygger gyngestativet selv, skal du stadigvæk overholde de sikkerhedsregler, som de frabriksproducerede gyngestativer overholder. Der er trods alt tale om noget, som dine børn skal lege på, så du skal sørge for, at de ikke kommer til skade.

  • Anvend en kæde med lille åbning. Dit barn skal ikke kunne klemme fingrene fast.
  • En gynge for små børn må ikke monteres lige ved siden af og på samme overligger som gynger for store børn.
  • Der skal være mindst 350 millimeter fri afstand mellem underlag og gynge. Bruger du gyngedæk skal afstanden være 400 millimeter.
  • Du skal jævnligt tjekke ophængene for slid, så du kan nå at udskifte dem i god tid.

Du kan også købe et færdigt gyngestativ med rutschebane, læs mere om det her.

Hvilket materiale skal du bruge til dit hjemmelavede gyngestativ?

Man går aldrig helt galt i skoven med træ. Træstolper med 70×70 millimeters tykkelse og en overligger, der er 70×140 millimeter, kan give dig et godt udgangspunkt. Det kan dog være en rigtig god idé lige at slibe træet godt og grundigt, så du undgår, at børnene får splinter.

Derudover får du brug for møtrikker, øskenskruer, spændeskiver, tov, karabinhager, havetræ eller hårdttræ.

Husk et godt fundament når du selv skal bygge gyngestativ

At bygge et sikkert gyngestativ er én ting. Du skal også sørge for, at området omkring stativet er sikkert, og at et hjemmelavet gyngestativ ikke kan tippe. Du bør derfor sørge for at støbe gyngestativets stolper ned i jorden, så dine børn ikke tipper stativet, når de gynger.

Og så kan du overveje at lave en sandkasse omkring gyngestativet. Hvis nogen falder af gyngen, lander de dermed ikke nær så hårdt.

Påmindelse om fastgørelse til dig der bygger selv

Der er en enormt vigtig detalje, som du skal huske, når du laver dit hjemmelavede gyngestativ. En gynges kæder må ikke fæstnes til det samme punkt. Dette er især vigtigt for de store sansegynger eller store bildæksgynger.

Hvis du blot fæstner kæderne på en gynge til det samme punkt, vil gyngen ikke være i ordentlig balance. Lige så snart den bliver sat i bevægelse vil den tippe, og dem, der gynger, risikerer at komme slemt til skade. Sørg derfor for at fæstne kæderne fire forskellige steder på store sansegynger.

Bliver ovenstående for stort et projekt, så kan du også læse vores test af gyngestativer fra gode forhandlere hos Babymode her.