Som forælder vil man altid føle et ansvar overfor ens børn, dette er naturligvis ikke noget, der stopper når barnet når en alder, hvor de skal stå på egne ben og selv starte en tilværelse væk fra forældrenes trygge hjem. I mange årtier har man hørt om forældrekøb, men nu er der også en anden mulighed for at hjælpe sine voksne børn – nemlig forældrelån.

For at forstå forskellen på forældrekøb og forældrelån, vil denne artikel først forklare principperne omkring købet og derefter forklare lånet. Samtidig vil der sammenlignes med barnets egne muligheder for at skaffe penge til en bolig når de flytter fra reden og selv skal stå for alle udgifter.

Forældrekøb er den proces, hvor man som forældre køber en ejer- eller andelsbolig til ens voksne barn. Ved disse aftaler er det oftest forældrene, der betaler alle faste udgifter inklusivt ejendomsskatten.

 

Hvordan fungerer et forældrelån?

Et forældrelån er det nyere alternativ, der er kommet til forældrekøbet. Dette skyldes bl.a. at mange boligforeninger ikke længere accepterer forældrekøb og at det derved ikke er muligt for forældre at fremleje deres bolig til deres barn eller børn.

Når man som ung selv skal ud og skabe sit eget liv og derved også finde et sted at bo, vælger de fleste at optage et forældrelån i stedet for et kviklån. Dette skyldes ikke at kviklån er dårligere end forældrelån, men at man oftest får flere fordele ved et forældrelån.

Lån let

 

Der skal dog stadig oprettes og underskrives en låneaftale ved et forældrelån, men det er her muligt at forhandle sig frem til aftale betalingsfrie måneder, eller at forældrene kan vælge at give et afdrag som gave til deres barn og derved nedsætte lånestolen.

Dette er ikke altid muligt i forbindelse med kviklån eller større online lån, dog bør man grundigt overveje sine muligheder som ung inden man går til sine forældre. Der findes mange måder, hvorpå man kan spare penge i hverdagen, uanset ens alder, boligforhold og livsstil. Det handler blot om at finde de rette råd. Klik her for at læse mere om at låne og spare penge i hverdagen.

 

Dette skal I tænker over som forældre inden I låner til jeres barn

For at skabe et hurtigt overblik over de forskellige lånemuligheder, er der nogle ting man må overveje – både som forældre og som nyudklækket voksen. Forældre bør nøje overveje og granske deres egen økonomiske situation, inden de går med til et forældrekøb eller et forældrelån.

Samtidig skal man som forældre tænke over, at man ved forældrelån kan komme ud for at skulle skrue inkassatorhatten på overfor sit barn, hvis det halter med de månedlige ydelser. Modsat skal man som forældre også kunne stole på, at ens barn kan holde styr på sin økonomi, så man ikke begynder at spekulere og blande sig i deres privatliv, hvis de har været på shopping, købt ny elektronik eller andet – man skal kort sagt sikre sig og stole på at afdragene kommer.