Planlægningen er allerede sat i gang, for det er nu blevet jeres tur til at tage rutsjebanen som kaldes: førstegangsforældreskab.

Listen over ting i skal have og nå at tage stilling til inden fødslen bliver længere og længere, og jeres familie og venner deler gavmildt ud af deres råd og egne oplevelser som forældre.

Her får I de 5 vigtigste råd og sandheder, som bøger og slægtninge ofte glemmer at nævne, når det kommer til at være førstegangsforældre:

 

1. Far vinder altid den største pris

I forældreskab findes der ingen ligestilling. Det er et kendt faktum, at det er så let at være en god far, og samtidig så svært at blive set som værende en god mor. Andre voksne ser far som en helt når han henter barn i dagplejen, samtidig med at de rynker næse af dig, når du kører forbi dem i grønsagsafdelingen med dit skrigende barn i vognen.

 

2. Din baby går ikke i stykker

Pak den bobleplast væk og stol i stedet for på din mavefornemmelse. Som alle andre nyfødte  er barnet skrøbeligt i starten, men det betyder ikke at det er lavet af glas, så vær nu ikke alt for overbeskyttende. Lad ikke dig selv stresse eller bekymre unødvendigt – med sund fornuft skal det hele nok gå rigtig fint.

 

3. Man lærer af sine fejl

Førstegangsforældreskabet handler om at tage chancer og prøve forskellige ting af. Så prøv jer frem og lær af jeres fejl, for først da bliver I klogere. Lad jer ikke altid følge i sporet på andre førstegangsforældre, gør også tingene på jeres egen måde.

Ingen er perfekte og det gælder også forældre. Man kan selvfølgelig altid lytte til gode råd, specielt fra folk som man ser op til og selv har børn, men man må også gerne tage sine ”egne veje” og skabe den opvækst, som man selv synes er passende for barnet – og er der nogle bump på vejen, jamen så er det kun noget man lærer af og kan bruge fremover i livet, som forælder.

 

4. ”Less is more”

I behøver ikke de tusindvis af ting som babybutikker, bøger og hjemmesider anbefaler. Hold jer til det vigtigste, og køb det som er nødvendigt for jeres barn efter fødslen, hvor I har lært dets behov at kende. Vigtigst for barnet er kærlighed, kærlighed og kærlighed. Man kan hurtigt blive opslugt af diverse råd og man bliver sommetider blændet på grund af den måde diverse medier, blade og lignende kan skrive om diverse produkter.

De kan få alt til at se uundværligt ud og mange kan fristes til at skulle købe alt der har med babyudstyr at gøre. Hold jer til de ting, som i synes virker nødvendige, tænk fremad i tiden og prøv jer frem med lidt ad gangen – oftest kan man godt undvære den allerdyrest barnevogn eller supersmarte babyseng med diverse ekstra funktioner.

 

5. Du kender dit barn bedst

I vil få kastet gode råd i hovedet fra højre til venstre, men husk på at ikke alle gode råd skal tages alvorligt. Når alt kommer til alt er I barnets forældre, som er med barnet 24/7 – I kender barnet bedst! Dermed er det kun jer der kender til præcis jeres barns behov, og ikke alle andre. Igen, brug den sunde fornuft og gør hvad du mener er bedst for dit barn.