pottetræningPottetræningen er et centralt element i et barns udvikling og ikke mindst et vigtigt trin i barnets selvstændiggørelse. Men det at tage bleen fra barnet kræver ofte en længere proces med tålmodig, og det er vigtigt, at barnet er motiveret for processen.

Der er flere faktorer, som spiller ind på at skabe den mest gunstige proces for både forældre og for barnet. Dem kan du læse mere om herunder, og få brugbar viden om hvordan du tilrettelægger den bedste ramme for pottetræningen af dit barn.

Se udvalg af tilbehør til toilettræning her

Hvornår skal pottetræningen finde sted?

Strategisk kan det være en god idé at starte med at tage bleen fra dit barn, når det er sommer, og hvor vejret indbyder til, at han eller hun kan rende behageligt rundt både inde og ude med underbukser.

Derudover vil det bedst tidspunkt altid være der, hvor der er god tid til at tilvænne barnet ikke at have ble på og god tid til at lade det komme på toilettet eller potten og vænne sig til følelsen.

pottetræning hvornår

Den mest konstruktive proces med de mest positive oplevelser for barnet skabes ved at have god tid.

Det skal være forbundet med interesse og motivation at begynde at tisse på toilet eller potte.

Et klart tegn på at dit barn er ved at være klar til at pottetræne, er, når barnet selv begynder at gøre opmærksom på, at det har lavet eller tisset i bleen. Med denne bevidsthed kan der arbejdes videre med at koble toilet sammen med tissetrang.

I starten har barnet ikke bevidsthed om, at det vil sidde på toilettet for at tisse. Når du vurderer, at barnet er ved at være tissetrængende og begynder at tilbyde barnet at gå på toilettet, vil det erfaren sammenhængen. Det kræver daglig træning (og ikke mindst tålmodighed), så barnet drager sig tilpas mange erfaringer med at være på toilet og selv slippe sin ble.

Sørg for at have det rette tilbehør – toilettræner, training pants, potte eller toiletsæde

Det kan svare sig at afprøve forskelligt tilbehør, når du begynder at introducere pottetræningen for dit barn. Det kan være meget forskelligt, om barnet foretrækker en decideret potte, bruge en toilettræner eller om vedkommende ønsker at sidde på et ’rigtigt’ toilet via et toiletsæde. For nogle er training pants også det rette hjælpemiddel.

Når du tilbyder barnet enten potten eller et toiletsæde, vil han eller hun være mere inddraget i processen. Det samme med en toilettræner.

Ønsker barnet toilettet, kan du med fordel sørge for at have både en lille skammel klar samt et børnevenligt toiletsæde, som nem kan tages på og af det egentlige toiletsæde.

Det skal være indbydende for barnet at vælge toilettet eller potten fremfor bleen. Derfor kan du med fordel sørge for at have en lille lager af interessante og spændende underbukser, som i design vil falde i barnets interesse og som vil motivere barnet til at smide bleen.

I det hele taget vil ekstra underbukser være en god idé, da der helt naturligt vil være mange uheld i starten, hvor barnet lærer at toilettræne.

Tilbehør til toilettræning

Se udvalg af tilbehør til toilettræning her

Pottetræning alder er individuel fra barn til barn

børn på potte

Der er forskel på børn og deres kognitive og motoriske udvikling – derfor vil der være forskel på, hvornår du vælger at arbejde med at gøre dit barn blefri, samt hvor hurtigt barnet bliver renlig.

Biologisk set vil piger tidligere blive renlige end drenge. I gennemsnit bliver drenge blefrie, når de cirka er 3,5 år. Piger er cirka 2-4 måneder tidligere ude med at smide bleen.

Pottetræning som 1-årig

Pottetræning som 1 årig vil være en relativ tidlig alder at lære barnet at gå på toilet, da det ikke udviklingsmæssigt er parat at blive renlig endnu. Den fysiologiske parathed begynder at opstå, når barnet kan registrere tissetrang og er i stand til at holde sig. Dette vil typisk finde sted omkring 3 års alderen.

Pottetræning som 2-årig

Pottetræning som 2 årig er den typisk alder, hvor børn begynder at blive introduceret for at tisse på enten toilet eller potte. På Netdoktor.dk kan du læse nærmere om den fysiologiske bevidsthed, som et barn på dette alderstrin begynder at udvikle.

Pottetræning som 3-årig

Med hensyn til pottetræning som 3 årig og derover handler det om at være tålmodig. Hvi dit barn ikke er renlig efter det er fyldt 3,5 år, er der ingen grund til at presse barnet til at vænne sig til potten eller toilettet. Det kommer, når barnet er klar.

Se udvalg af tilbehør til toilettræning her

Værd at vide om at gøre dit barn blefri

lille dreng på potte

Det er alfa omega for den positive udvikling i pottetræningen, at dit barn er motiveret for at slippe for bleen. I praksis vil barnet ikke være fokuseret på fordelen ved at blive renlig. Barnet vil typisk lade sig motivere af jævnaldrende eller ældre børn, som ikke bruger ble.

Det er meget normalt, at større omvæltninger i barnets liv kan influere på arbejdet med at blive renlig. Det kan f.eks. være flytning, vuggestuestart, skilsmisse og lignende. Derfor kan det opleves, at et barn kan begynde at tisse i bukserne igen, selv efter han eller hun først er begyndt at kunne bruge enten potte eller toilet.

Derudover kan det opleves, at når barnet begynder at kunne være uden ble hele dagen, kan der fortsat opleves uheld om natten. Barnet er først begyndt bevidst at registrere sin tissetrang, og denne bevidsthed vil ikke være tilstede under søvn endnu.

Af samme grund må du som voksen ikke skælde ud på dit barn, når det har uheld i løbet af sin tilvænningsproces. Det vil det helt naturligt have, da det først begynder at finde ud af at registrere sin tissetrang.

Børn er forskellige – både biologisk, fysisk og mentalt. Derfor vil nogle børn have let ved at slippe bleen, hvorimod andre vil være mere langsomme til at blive renlige.

Pottetræning skridt for skridt

Herunder finder du en række gode råd, du med fordel kan benytte dig af:

  • Det kan være en god idé at starte med at fjerne bleen om dagen
  • Når dit barn har haft en tør ble i ca. 2 uger, kan du begynde med at fjerne bleen om natten
  • Undgå at give dit barn for meget væske lige før sengetid
  • Det er naturligt, at barnet vil have uheld i perioden med træningen
  • Snak med barnet om at fjerne bleen og sæt ord på, hvor stor barnet nu er blevet
  • Lær barnet god hygiejne fra starten af og forbind toiletbesøg med efterfølgende håndvask
  • Husk på at børn udvikler sig forskelligt

Læs også familieeksperten, Charlotte Højlunds, tips her, bragt af Udeoghjemme.dk