Der findes et hav af forskellige puslespil til børn i dag, og hvor udgaverne kan være lige så individuelle som børnene selv. Der er således rig mulighed for at stimulere barnets evne til at problemløse og tænke kreativt uanset alder, og hvor selv de helt små kan være med.

Hvis ikke forældrene er med på børnenes udgaver, kan de kaste sig over mere avancerede udgaver, hvor de visuelle indtryk sagtens kan kaste udfordringer af sig.

Puslespil med flere tusinde brikker samt spil, der kommer i både 3D og 4D udgaver skulle nok kunne skabe underholdning for både store og små.

1. puslespil

Puslespil til børn

KØB HER

stjerner

  • Op til 1 år

2. puslespil

Puslespil til baby.

KØB HER

stjerner

  • Op til 1 år

3. puslespil

Puslespil til 4 år.

KØB HER

stjerner

  • Op til 4 år

Puslespil til børn op til 1 år

puslespil til de smaa

Til de allermindste findes der forskellige udgaver, hvor brikkerne er tilpasset barnets udviklingsniveau og motoriske færdigheder.

Op til 1 år kommer puslespil i udgaver med ca. op til 6 brikker pr. spil, og hvor brikkernes størrelse og materiale netop er lavet til denne aldersgruppe.

Det er væsentligt at sætte sig ind i kvaliteten af de produkter, legetøjet er fremstillet i. For barnets sundhed har det stor betydning, at træet i trælegetøj f.eks. er CE-godkendt og dermed lever op til produkt-standarter.

Puslespil til badet

Til at underholde barnet under 1 år i badet findes 4D-puslespil som badelejetøj fra Sophie Giraf (Vulli), hvor figurerne er charmende og håndgribelige dyr.

Dyrene (6 styk i alt) kan sættes på brikker/plader, som barnet kan samle til en ’ø’, som dyrene så kan sejle rundt på i badevandet.

Firmaet bag (Sophie The Giraffe) er fransk og er populært blandt de mindste børn for at stimulere den tidlige indlæring samt sanseudvikling på dette alderstrin.

Se det her

Træpuslespil

Hvis man er på udkig efter puslespil i træ til børn, kan man med fordel blive på det danske marked. Det danske firma Liewood har lavet et træpuslespil til små børn og babyer med 5 brikker formet som velkendte og søde dyrehoveder.

Alle dyrene er skabt i milde farver, som tilmed gør dette puslespil i træ til en skøn pyntegenstand på børneværelset.

Både pladen samt de 5 dyrebrikker er fremstillet af CE-mærket birkefiner.

Se det her

Kaninpuslespil

Det danske legetøjsbrand MaMaMeMo har udviklet et puslespil i træ til børn med 5 brikker, der sammensat former en grå kanin med sin unge.

MaMaMeMo sigter mod at udvikle kvalitetslejetøj til små børn med et pædagogisk sigte. Disse legetøj bliver dermed anset for at være en del af aktiv læring i leg mellem barn og voksen.

Puslespillene er simple og enkle i design og farvesammensætning.

Se det her

Knoppuslespil

Puslespil til små børn med knopper et oplagt redskab til stimulering af barnets finmotoriske færdigheder. Brikkerne er nemme at tage op og lægge igen og igen.

Smallstuff er den danske producent bag knoppuslespil, der findes i 2 varianter – hhv. et med farverige muffins og et med kreative biler.

Begge knoppuslespil er CE-godkendte og fremstillet af træ og plast og findes med 5-6 brikker pr. spil.

Se det her

Puslespil til børn på 2 år

Puslespil fra Educa

I takt med at børnenes motoriske udvikling tager til med mulighed for at få flere brikker at arbejde med, udvides muligheder også for at arbejde med nye og mere udfordrende motiver.

Der er mulighed for at tilpasse sværhedsgraden til denne aldersgruppe omkring 2 år med:

  • Antal brikker
  • Detaljeringsgrad på motiv
  • Farvevariation og kombination
  • Kvalitet af puslespil (tykkelse, materiale mv.)

Gennemsnitligt findes puslespil til børn omkring 2års alderen med ca. 10 brikker.

Bondegård puslespil

Den tyske trælegetøjsproducent Goki (Gollnes & Kiesel) står bag knoppuslespil til små børn med tema fra bondegårdens dyr. Legetøjet er fremstillet med barnets motoriske og sensoriske udvikling i fokus.

Det indbydende puslespil kommer i klare og gode farver, som tilmed stimulerer barnets visuelle færdigheder. Produkterne er fremstillet i træ som primær naturmateriale.

Se det her

Dyreunger puslespil

For at gøre puslespil til det læringsredskab det er for små og mindre børn, kan man med fordel gå efter brikker, som tilmed stimulerer barnets motoriske egenskaber.

Educa er producent bag et puslespil, hvor brikkerne er større og tykkere, og derved gør spillet nemmere for små fingre at arbejde med.

Motiverne er formet som søde dyreunger med glade farver, som bidrager med at skærpe barnets opmærksomhed og fokus.

Se det her

Plantoys puslespil

Puslespil behøver ikke kun være stimulerende for barnets sanser. Det kan sagtens gøres til en særskilt læringsstund, hvor barnet lærer at koble viden sammen ved hjælp af matchende brikker.

Plantoy er fabrikant bag et puslespil, som lærer børn fra 2 år og op om vejret og påklædning.

Spillet er produceret med bæredygtigt fokus, som gør sig gældende for alt legetøj fra Plantoy. Plantoy bruger vand-baserede farvestoffer og baserer sig på at være ’grøn’ med global anerkendelse for at producere bæredygtigt og kvalitetsbevidst legetøj.

Se det her

Puslespil til børn på 3 år

puslespil med alfabetet

Når barnet når 3årsalderen begynder forestillingsevnen for alvor at blomstre. Derfor kan puslespil i denne aldersgruppe gøres til en læringsstund i sig selv sammen med forældre eller andre voksne, og hvor barnet lærer om tal og bliver udfordret på kreativiteten.

Hvor mange brikker til en 3-årig?

Det er vigtigt at orientere sig efter antal brikker, når man vil finde puslespil til små børn. Dette er vigtigt for at gøre puslespillet til den optimale læring for barnet, som er tilpasset dets udviklingsniveau.

Er barnet bekendt med at lave puslespil, kan man prøver kræfter med 20-25 brikker. Skal det 3årige barn først til at lære, hvordan man laver puslespil, anbefales det at starte med færre brikker.

ABC puslespil

Når barnet er fyldt 3 år kan det begynde at arbejde med alfabetet gennem puslespil, hvor brikkerne er bogstaver, der matcher formerne på en tilhørende træramme.

Barnet kan gennem ABC-puslespil fra blandt andet Sebra begynde at lære bogstavernes rækkefølge i alfabetet.

Se det her

Goki puslespil

Goki er et tysk legetøjsmærke som udvikler læringsredskaber gennem leg.
De står blandt andet bag et puslespil til små børn, hvor der trænes ordkendskab.

Her bliver puslespillets idé med brikker gjort til samtalemulighed mellem barn og voksen, og hvor forældre eller andre deltager i barnets leg og læring.

Puslespillet indeholder 14 brikker med genkendelige og farverige motiver, og puslespillet fungerer som et fint redskab til sprogstimulering.

Se det her

Puslespil til børn på 4 år

Puslespil 3 til 4 år

I takt med at barnets erfaring med puslespil stiger, tager antallet af brikker også stødt til. Et barn på 4 år bruger ca. 15- 50 brikker.

Kæledyr puslespil

Når puslespillene indeholder mange brikker, er det praktisk, at de kommer i solide æsker og gerne med ruminddeling.

Denne mulighed findes fra den amerikanske legetøjsproducent Melissa & Doug.
Her er puslespillene lavet til at kunne blive transporteret til og fra hjemmet, og brikkerne på de forskellige puslespil kommer i flotte motiver.

Se det her

Snegle puslespil

Avenue Mandrine har produceret et puslespil, der kombinerer spil og visuel stimuli.
Deres puslespil indeholder en charmerende plakat til børneværelset, der angiver det søde motiv fra puslespillet.

Spillet kommer indeholder 25 brikker og kommer i en flot gaveæske.

Se det her

Puslespil til børn på 5 år

brandbil puslespil

Et barn på 5 år bruger ca. 50 – 100 brikker og kan på dette alderstrin begynde at arbejde med udfordringer på antal brikker.

Brandbil puslespil

Et puslespil med lyd vil uden tvivl vække barnets opmærksomhed!

Melissa & Doug står bag et puslespil med motiv af en brandstation, hvor der kommer lyde, når brikkerne placeres korrekt på pladen.

Dette puslespil stimulerer endnu en sans hos barnet – høresansen – i kombination med den logiske tænkning.

Se det her

3D puslespil

Hape Toys er et tysk firma, der tilbyder børn fra 5 år at lege og arbejde med 3D puslespil.
Det 3-dimentionale puslespil vil give barnet anledning til at udvikle og styrke sine finmotoriske færdigheder.

Se det her

Puslespil til voksne

På lige fod med den gavnlige effekt af børns udvikling, kan forældre og andre voksne med fordel også kaste sig over hjernegymnastikken ved puslespil.

Man bliver heldigvis aldrig for gammel til at udfordre sig selv og sine evner udi tålmodighed, logisk tænkning og kreativitet.

Puslespil til voksne kan sagtens sikre underholdningen, da de findes med brikker på 1000, 2000, 5000 og 10.000 styk.

3D puslespil pengeskab

En sand udfordring vil være at samle sit eget pengeskab som 3D puslespil – som bagefter er fuldt funktionsdygtigt til opbevaring af ting.

Puslespillet er formet som et kvadratisk pengeskab og har smukke detaljer, så det også kan tjene som pyntegenstand i hjemmet.

Se det her

Game of Thrones 4D puslespil

Et must have for Game of Thrones fans er at samle sit eget 4D puslespil!

Det samlede puslespil er en blæregenstand i sig selv og indeholder 1.200 brikker. Motivet er en efterligning af Westeros med landskabet, grunden og diverse bygninger.

Der er garanti for, at både finmotorikken bliver styrket og tålmodigheden bliver udfordret ved dette unikke puslespil.

Se det her

Træpuslespil

Puslespil behøver langt fra være flade brikker, der kommer i en simple pap-æske.
Der findes eksklusive udgaver af puslespil for voksne, som i lige så høj grad er en indretningsgenstand.

En stilren, sort æske med 12 håndlavede, 3-dimentionelle puslespil i lækkert træ vil både vække de visuelle sanser og sætte hjernecellerne på (over)arbejde.

De 12 forskellige puslespil er formet som klassiske puslespilstyper – stjernen, terningen, kuglen m.fl.

Se det her

Måtte til puslespil

Når antallet af brikker for almindelige puslespil stiger, tager timeantallet også, man bruger på at samle det.

Derfor kan det være praktisk at anskaffe sig en puslespilsmåtte, som man starter med at lægge brikker på. Når man så ønsker at få en pause fra aktiviteten, ruller man blot måtten med brikkerne på sammen.

Brikker bliver hvor de er blevet lagt, og man (og hjernecellerne) kan få sig en velfortjent pause.

Læg puslespil gratis online

På nettet findes der muligheder for at lægge puslespil online.
Selvom selve formået er samme som med fysiske brikker, er online puslespil dog ikke optimalt redskab for børn at bruge pga. den manglende mulighed for at stimulere og udvikle sanser.

Men som en stille pauseaktivitet findes der masser af muligheder for at lægge puslespil gratis på blandt andet Ipad.

Det er blot at gå opdagelse blandt sine interesser og søge efter f.eks. ”disney puslespil”.

Værdierne ved puslespil

Puslespil handler både om at styrke barnets motoriske kompetencer og evne til at problemløse. Men i lige så høj grad er puslespil et redskab til et fællesskab, som barn og voksen kan være sammen om.

Det behøver langt fra være nogen tung omkostning at købe puslespil til små børn.
Prisklasserne for selv gode og nyttige puslespil start på under 100 DKK.
Og billige puslespil kan tilmed være en oplagt gaveidé til det lille barn.

For de vokse bliver puslespil til mere en blot en læringsstund. 3D og 4D puslespil ligger generelt i den dyrere ende af prisskalaen (omkring 400 DKK), men så er der også garanti for mange timers underholdning, og spillet gør sig fortjent som en pyntegenstand, når det endelig er samlet.