Børn og leg går hånd i hånd. Børn besidder den fantastiske egenskab, at de kan se legemuligheder i alt. Alligevel hitter noget legetøj mere end andet. Et godt eksempel på dette er gyngen. Gynget har alle dage været en favorit blandt børn, og vælger du at opjustere til en sansegynge, får du ikke blot en gynge, du får også et trygt og sikkert legeredskab, som støtter dit barns udvikling.

Der findes mange forskellige slags modeller ude på markedet, og det kan være svært at finde rundt i. Derfor får du her en guide til køb af den helt rigtige sansegynge samt svar på de spørgsmål du evt. måtte have.

 

Den originale sansegynge i sort – ca. 699 kr.

Sansegynge til børnGår du efter den helt klassiske model, der hverken vækker opsigt i stuen eller haven, så er denne model det rette valg. Denne model kan anvendes til både inden- og udendørs brug og til små såvel som store børn.

Den måler 96 cm i diameter, kan have en max belastning på 200 kg og snorelængden kan justeres fra 130-240 cm. Mulighederne er mange med denne model, og du og dine børn kan derfor have glæde af den i mange, mange år.

Fordele:

 • Diskret design
 • Høj funktionalitet
 • Fokus på sikkerhed
 • Godkendt af ForbrugerLaboratoriet

Krea sansegynge – ca. 599 kr.

sansegyngeHer har vi igen at gøre med en diskret gynge, som hverken forstyrrer hjemmets interiør eller udsigten i haven. I denne model er der lagt vægt på komfort med en glatvævet dug, som børnene sidder på mens de gynger, og en blød stødabsorberende skumkant. Den er anbefalet til børn over 3 år og kan maks. holde en vægt på 100 kg.

Fordele:

 • Høj komfort
 • Kan bruges inden- og udendørs – man skal dog være opmærksom på, at materialet gør, at gyngens levetid højst sandsynlig forkortes ved udendørs brug
 • Nem at hænge op

Sansegynge med hul i midten – ca. 499 kr.

gyngeI denne model, er der blevet lagt vægt på, at der er et hul til børnenes ben. Det giver dem en endnu større mulighed for selv at gynge frem og tilbage.

Du behøver altså ikke være nødtvungen til at stå og skubbe frem og tilbage igen og igen.

Gyngen kan holde til ca. 2 børn på en gang med en maks. vægt på 50 kg hver.

Fordele:

 • Især god til de lidt større børn
 • God sikkerhed med beskyttende skum
 • Leveres med justerbart reb

2-i-1 redegynge – ca. 875 kr.

Sansegynge til babyDenne model skiller sig ud i mængden, både hvad angår design og funktionalitet. Her har vi ikke at gøre med den klassiske runde sansegynge. Glide Nest Swing, som den hedder, kan skifte mellem to forskellige slags gynger.

Børnene kan enten vælge at sidde overfor hinanden og gynge som på en traditionel gynge, når det skal gå vildt for sig, eller de kan vælge at lave den om til en hængekøje med nakkestøtte, når der er behov for afslapning.

Fordele:

 • 2-i-1 model – kan både bruges til leg og afslapning
 • Moderne udtryk
 • Nem at hænge op på traditionelle gyngestativer

Sansegynge til institutionsbrug – ca. 2799 kr.

Sansegynge institutionDen sidste gynge i rækken er en model beregnet til institutioner. I modsætning til den almindelige sansegynge, er den lavet i en krafttigere konstruktion således, at den kan bære flere børn på samme tid med en maks. vægt på 500 kg.

Den perfekte løsning til dagsinstitutionen, hvor der som regel ikke er tålmodighed til at vente på tur.

Private kan også købe denne model, hvis man ønsker en lidt større gynge, der kan holde til mere. Så kan de voksne jo også passende tage en svingtur, når ingen andre kigger.

Fordele:

 • God til institutionsbrug
 • Kraftig konstruktion
 • Kan rumme flere børn på en gang
 • Godkendt af Teknologisk Institut
 • Kan hænge ude hele året

Tilbehør til sansegyngen

For den ultimative oplevelse kan du købe forskelligt tilbehør til de fleste af modellerne. Tilbehøret er fx beregnet til at øge sikkerheden eller komforten eller gøre gyngeturen endnu sjovere. Her får du nogle bud på tilbehør beregnet til ovennævnte modeller.

Pude til sansegynge – KØB HER

Pude til sansegynge

For at gøre oplevelsen endnu mere behagelig, kan du vælge at købe en pude til at lægge i. Jo behageligere gyngeturen er, jo større et hit er den blandt børnene. Puderne er især velegnede til edderkoppegyngen, som med sine huller, ikke er altid er lige rar at sidde på længere tid af gangen. Puderne kan fås i forskellige farver, så der er nogen for enhver smag.

Kant til sansegynge – KØB HER

kant til sansegynge

En kant er en rigtig god løsning til de små. Kanten omkranser gyngen og skaber dermed en tryg og sikker sfære, hvor den lille kan ligge og hygge sig, uden du behøver at være bekymret. Kanten vil bestemt også være et hit blandt de større børn, som helt sikkert vil sætter pris på den huleagtige stemning, som kanten giver.

Ophæng til sansegynge – KØB HER

OPHÆNG AF GYNGER

Det er ikke alle modeller, der følger et ophæng med. Denne praktiske strop kan hænge over runde bjælker i form af fx et gyngestativ eller træer. Det er en nem og hurtig løsning, som næsten ikke kræver noget arbejde fra din side af. Stroppen er fremstillet af kraftig nylon, og sikkerheden er derfor også i top.

  

Telt til sansegynge – KØB HER

En anden måde at skabe en huleagtig og hyggelig stemning er ved at købe et telt. Telter giver nye ideer til leg og udfordrer dermed børnenes fantasi på sjove og kreative måder. Telter egner sig både inden for hjemmets fire vægge og udenfor mod forskelligt slags vejr. Det holder bl.a. regn og vind ude og beskytter mod solens UV-stråler.

Hvorfor vælge en sansegynge?

Sansegyngen er først og fremmest det perfekte frirum for barnets leg og fantasi. Gyngen lægger op til aktivitet såvel som stille rolige lege og afslapning. Her er det kun fantasien, som sætter grænser, og gyngen er dermed med til at udfordre barnets tænkning og kreativitet.

Ligeledes støtter gyngen barnet i sin udvikling, hvor de motoriske evner bl.a. bliver sat på prøve. Den kræver nemlig både balance, rytme og gode kræfter. Alt sammen noget som læres hen ad vejen, og udvikler barnets motoriske færdigheder, ligesom det også styrker barnet i sin selvtillid.

» Læs vores indlæg om gyngestativer, hvis du er på udkig efter nogle større modeller

Kan babyer bruge sansegynger?

sansegynge til baby

På mange modeller står der, at den er anbefalet fra 3 år og opefter, men det behøver ikke at holde dig fra at købe en sansegynge til din baby. Når der står, at barnet skal være mindst 3 år gammel, handler det om, at der er meget strikse sikkerhedsregler for legetøj og legepladsudstyr. Det er i sig selv kun en god ting, men hvad loven ikke tager hensyn til er, at mange vælger at benytte modellen som en slags vugge og ikke et legetøj.

Hvis du vælger at bruge gyngen som en vugge, skal du huske at hænge den lavt over jorden, helst ikke mere 20 cm over jorden. Derudover er den en rigtig god ide at investere i en kant eller lægge pudder omkring således, at babyen ikke kan trille ud. Det er ligeledes mest optimalt, hvis du vælger en gynge uden net, ellers skal du have en pude, tæppe eller anden form for underlag i bunden. Afslutningsvis er det vigtigt altid at holde opsyn med babyen, og med disse sikkerhedsforanstaltninger kan du rolig lade din baby snuppe sig en middagslur i sansegyngen.

» Find andre gode gynger til baby her

Hvor kan sansegyngen hænge?

Som det er blevet nævnt, kan flere af de ovenstående modeller benyttes både inden- og udendørs. Har du helt små børn eller babyer, er det især en god ide at hænge gyngen op i stuen eller i køkkenet. På den måde kan du hele tiden have opsyn, hvad enten du står og laver mad, gør rent eller slapper af i sofaen.

For de lidt større børn er værelset også en god løsning. Dette er især velegnet til børn omkring 3-5-årsalderen, som er blevet store nok til at lege uden voksenindblanding eller konstant opsyn. Så skal du heller ikke have en stor gynge hængende og forstyrre eller fylde i stuen.

For de store børn kan det bedst betale sig at hænge sansegyngen udendørs. Udendørs er der ingen begrænsninger for, hvor vildt de må gynge, og de kan altså give den ligeså meget gas, som de har lyst til. Som voksen skal du dermed heller ikke bekymre dig om noget nu går i stykker eller blive forstyrret af den larm, der ofte følge med større børns aktive lege.

Hold øje med sansegynger på tilbud

Sansegyngerne ligger typisk i et prisleje mellem 400 og 1000 kr. Selvfølgelig er der altid nogle, som vil være lidt dyre eller billigere, ligesom modeller til institutionsbrug ligger i en noget højere prisklasse. Det kan dog godt betale sig at holde øje med gynger på tilbud, hvor der kan være mange penge at spare.

Kig især efter gode tilbud udenfor sommersæsonen, hvis du har intentioner om at investere i en udendørs model. Ellers er det bare med at have et vågent øje og løbende tjekke de forskellige hjemmesider ud, som sælger nogle af disse modeller, der er blevet gennemgået i denne guide.

Gå dog aldrig på kompromis med hverken sikkerhed eller kvalitet. Både du og dine børn skal kunne føle sig trygge, når de bruger den, og da gyngen forhåbentlig skal holde i mange år, kan det godt betale sig at investere i en model lavet af gode materialer.