For langt de fleste er en graviditet en lykkelig omstændighed, heldigvis. Men ligesom alle kvinder er forskellige, så gør det samme sig også gældende for alle graviditeter. Det er således meget forskelligt hvor hurtigt man kan mærke symptomer på graviditeten, ligesom det er forskelligt fra kvinde til kvinde, hvordan resten af graviditeten kommer til at forløbe.

Der findes dog en række grundregler, som man kan forholde dig til og navigere ud fra. Derfor vil vi i nedenstående give dig svar på alle de almindelig spørgsmål fra vordende mødre.

Hvornår begynder symptomer på graviditet?

Som sagt er det meget individuelt hvornår og hvor hurtigt, de første symptomer på graviditet kommer. Oftest går der en uges tid fra befrugtningen før kroppen opdager, at den nu er gravid. Det er nemlig først en uge efter befrugtningen er fundet sted, at ægget sætter sig fast i livmoderen. Så, først når ægget har sat sig fast, begynder de hormonelle forandringer så småt at vise.

kvalme som tidlig symptom

Nogle kvinder kan flere dage før den forventede menstruation, altså to uger efter befrugtningen, fornemme at de er gravide. Andre derimod kan være gravide i flere måneder og måske endda få deres menstruation næsten som normalt, uden at opdage, at de er gravide. Der findes endda tilfælde hvor kvinder, der så inderligt ønsker at blive gravide, kan påvirke deres menstruationscyklus og faktisk skabe falske graviditetssymptomer.

Der findes nogle gængse og typiske tidlige tegn på graviditet, der for nogle kan mærkes allerede i den tidlige fase fra omkring uge 3-4, de er som følger:

  1. Udebleven menstruation
  2. Brystspænding og fyldigere bryster
  3. Spændinger og lette smerter i underlivet
  4. Øget tissetrang
  5. Kvalme og general utilpashed
  6. Øget træthed
  7. Humørsvingninger

Mange af disse tidlige graviditetssymptomer kan dog minde en del om den måde mange også har det på, når de har deres menstruation. Det kan derfor godt være svært at skelne mellem graviditetssymptomer og tegn på, at menstruationen bare er på vej som vanligt.

Hvornår kan man teste for graviditet?

I dag kan man let og nemt købe en test i det lokale supermarked eller på apoteket, vær dog opmærksom på ikke at tage den for tidligt i forløbet. Du kan test for en graviditet med enten en traditionel graviditetstest eller en tidlig graviditetstest.

symptomer på graviditet

  1. Den traditionelle graviditetstest

    Med den traditionelle udgave kan du teste for graviditet fra den dag du forventer menstruation, da du fra denne dag kan måle HCG. Gør du det før det, så bliver det højst sandsynligt et mere usikkert resultat.

    Se udvalg af billige og gode graviditetsteste her

  2. Den tidlige graviditetstest

    Men den tidlige udgave kan du teste for graviditet ca. 8 dage efter befrugtningen har fundet sted. Det svarer ca. til 5 dage før din forventede menstruation. Grunden til det er muligt er fordi den tidlige graviditetstest kan måle meget lave koncentrationer af HCG.

Tidlig graviditetsstrimmel Tidlig graviditetstest

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Næsten halvdelen af alle befrugtede æg udstødes nemlig af kroppen i løbet af de første 6 uger, så selv en positiv test er altså ikke nødvendigvis et sikkert tegn på graviditet.

Hvis du derimod venter med at teste for graviditet til en uge efter din menstruation er udeblevet, så er du mere sikker på at kunne aflæse et korrekt resultat.

En graviditetstest er mest pålidelig hvis den er taget med morgenurin, altså lige når du er stået op, her er koncentrationen af hormoner nemlig størst. Ønsker du at være på den helt sikre side, så kan du bestille tid ved din læge og få dem til at be- eller afkræfte graviditeten via en simpel blodprøve taget ud fra et lille prik i din finger.

Når først din graviditet er slået fast via en eller flere test, så kan du for alvor begynde at glæde dig og sætte dig godt ind i, hvilke forandringer din krop kommer til at gennemgå over de næste måneder.

Læs om symptomer og andet om evt. tidlig graviditet hos Jordemoderforeningen her.

Graviditetens faser – fra symptomer på graviditet til fødsel

Man deler en graviditet op i faser, som kaldes 1, 2 og 3. trimester.

1. Trimester (uge 1-12):

Er graviditetens første fase. Her kan man mærke til ovenstående symptomer, men fysisk vil man intet kunne se på den gravide.
Uge 5-10 er vitale uger, da det er her fosterets organer og funktioner skabes.
Fra uge 12 formindskes risikoen for spontan abort væsentligt og kvalme og træthed vil ofte begynde at fortage sig igen. Af samme årsag vælger mange at vente med at fortælle venner og familie om graviditeten, før de når til uge 12. Det er også her man tilbydes en såkaldt nakkefolds-scanning, hvor fosteret bl.a. testes for mongolisme, også kaldt downs syndrom.

2. Trimester (uge 12-28):

I graviditetens anden fase, begynder der at ske noget. Fosteret vokser og vokser, og har nu fingre og tæer. I takt med det, vokser moderens mave også, hvilket gør det svært at skjule graviditeten. De fleste gravide har det alle bedst i 2. trimester, hvor maven stadig ikke tynger for meget og håret og huden skinner grundet alt det ekstra blod, der nu løber rundt i kroppen. Det er også i dette trimester, at man kan få af vide om man venter sig en lille dreng eller pige.

3. Trimester (uge 29- 40/fødslen):

Graviditetens sidste og måske også hårdeste fase. Nu begynder fødslen så småt at nærme sig, hvilket kan gøre mange kommende mødre nervøse. Maven vokser og vokser, det samme gør brysterne og nogen rammes af uren hud grundet det høje hormon niveau.
Mange bliver også ramt af forstoppelse, fordi organerne nu presser på tarmene og væskeansamlinger i hænder og fødder.
For normalvægtige anbefales det at tage mellem 10-12 kg på under sin graviditet, det svarer nemlig til vægten af fosteret, moderkagen, det ekstra blod og fylden i brysterne til sammen. Reglen om at man skal spise for 2, kan man altså godt pakke væk.
Det er også i dette trimester, de fleste lægger sidste hånd på børneværelset og på det sidste indkøb, så alt står klar til når baby melder sin ankomst.

 

Dette skal du huske på ved symptomer på graviditet

Husk nu dig selv på, at alt hvad du kan læse dig til kun er generelle facts. Alle graviditeter er forskellige og du kender din egen krop bedst. Bliver du nervøs undervejs eller mærker usædvanlige symptomer, så tøv ikke med at kontakte din læge eller jordemoder. En graviditet er en kæmpe forandring både fysisk for kroppen, men også rent mentalt for dig.

Mærk efter og vær ikke bange for at spørge efter råd undervejs.


Indlæg udarbejdet i samarbejde med Juleliv.dk
Find pakkekalender og gaveideer til babyen her.