Guide og test: sådan finder du den bedste trampolin

Står du og skal købe en trampolin, er det ofte online du finder de bedste tilbud på trampoliner – men hvordan finder du ud af, hvilken model, der er bedst, når du ikke kan se eller afprøve den inden? Her kommer online trampolin tests ind i billedet. Der er de senere år lavet mange gode og informative afprøvninger af trampoliner i Norden – både i forhold til sikkerhed, holdbarhed og pris. De mange forskellige testresultater peger ofte i samme retning: At det betaler sig at købe god kvalitet! Men hvilke mærker er bedst? Hvad skal du kigge efter? Og hvilke tests findes på nettet? Lad dig herunder guide og inspirere til det helt rette køb, så du får mest muligt for pengene. Nyd sommeren med hele familien på den bedste trampolin!

Se det store udvalg af trampoliner her

De bedste trampolin modeller i test

Topscorene i de omtalte trampolin test er kvalitetsmærkerne Berg og North Challenger. De to mærker får topkarakterer i de forskellige trampolin test, fordi holdbarhed, hoppeegenskaber og sikkerheden er i orden, og så gavner det såkaldte ’dynamiske opspring’ mindre børn, der ikke har så mange kræfter og ikke vejer så meget, når de skal hoppe. Små børn får med andre ord stor glæde af selv store trampoliner som Berg InGround Favorit 330 og North Challenger, hvor de kan formå at springe højt trods deres ringe vægt. Flere gode trampoliner omtales i de forskellige test af trampoliner, men tre træder frem som gode repræsentantet for testresultaterne:

  • Berg InGround Favorit 330
  • North Challenger
  • Berg Favorit 430

Berg InGround 330 er som navnet afslører en trampolin til nedgravning. Den er 330 cm i diameter og får topanmeldelser i eksempelvis Testmagasinet. North Challenger får i testen fra SP høje karakterer på kantbeskyttelse og rammekonstruktion, mens Berg Favorit 430 i Bäst-i-Test scorer de højeste point på grund af sin sikkerhed og gode pris.

Berg InGround Favorit 330 – Testvinder

trampolin-til-nedgravning-berg-favorit-inground-330

Tjek prisen her

Flere trampolintests roser Berg InGround Favorit 330 modellen, som én af de bedste nedgravningstrampoliner. De stærke Goldspring-fjedre giver en let og dynamisk hoppeevne, og en medfølgende garanti på den lange holdbarhed.

Som ved alle Berg produkter fremhæves desuden den stabile ramme med galvanisering både ind- og udvendig for ekstra rustbeskyttelse. Som den billigste af Berg trampolin modellerne er prisen et yderligere plus. Nedgravningstrampolinen er desuden smart designet til at dække hullet komplet, så du undgår at noget falder ned i hullet under trampolinen. Manualen til at samle en Berg InGround Favorit 330 trampolin findes som video flere steder på nettet, så du hurtigt og nemt kan få sat gang i brugen af trampolinen.

Berg Favorit 430 – Bedst og mest sikker til prisen

berg-favorit-trampolin-430-med-sikkerhedsnet

Tjek prisen her

Bäst-i-Tests trampolin test har Bergs Favorit 430 som én af deres favoritter. Det nyudviklede sikkerhedstiltag, Safety Comfort, er en ekstra feature på sikkerhedsnettet og betyder, at indgangen med det dobbelte overlap altid er lukket. Med sikkerhedsnettet fæstet direkte på rammen skaber desuden mere plads på hoppedugen og selve nettet er særlig fintmasket og slidstærkt. Det hollandske Berg-mærke får generelt god kritik i trampolin test hos Bäst-i-Test og det gode forhold mellem pris og kvalitet fremhæves.

Berg Tattoo – Favorit hos børnene

berg-elite-inground-430-graa-tattoo

Tjek prisen her

Hos det store kvalitetsmærke Berg findes der til eksempel en lille trampolinmodel med en hoppedug, der har påtrykt ekstra legemuligheder. Berg Tattoo har påtrykt hænder og fødder i de retninger og på de steder på hoppedugen, hvor en konkurrence kunne finde sted mellem alle medlemmer af familien. En hoppekonkurrence, hvor man skal starte og/ eller lande på hoppedugen på lige nøjagtig det antal fødder og hænder, der fortrykt, gør en trampolin endnu sjovere for alle aldersgrupper. Det er god træning for motorikken og udfordrer selv den mest erfarne trampolinbesøgende. Der findes ikke det store udvalg af trampoliner med tryk og mange er derfor slet ikke klar over deres eksistens.

North Challenger

Kvalitetsmærket North Challenger for højeste placering i en trampolin test foretaget af SP i Sverige for hele Norden. Særligt den stabile og kraftige ramme får positiv omtale i forbindelse med tjek af både sikkerhed og holdbarhed. Den store trampolin test bliver jævnligt refereret til, som en dybdegående og valid test. Den 4,3 diameter hoppedug giver flest point i hoppehøjde og det 1,90 cm høje sikkerhedsnet når over alle de øvrige sikkerhedsnet i testen. Den roste trampolin får desuden den yderligere ros, at den er nem at komme ind og ud af, ligesom den kraftige konstruktion giver et godt opspring.

Hvem kan bruge en trampolin?

børn der hopper på trampolin

Børn helt ned på 20 kg kan bruge en trampolin, og afhængig af springevnen i fjedrene kan også de helt små børn få noget ud af at hoppe på en større model. Nogle modeller er mere velegnede til personer fra 30 kg og opefter, netop fordi fjedrene på trampolinen er så kraftige og opspændte, at en person på mindre end 30 kg ikke ville kunne få hoppedugen til at bevæge sig nok.

Større børn og voksne kan naturligvis også bruge en trampolin og en god kvalitet med en kraftig hoppedug og solide fjedre er i så fald særlig vigtigt. Gå efter en model, der holder i mere end én sæson og hold dig ikke tilbage for at tjekke andre test af trampoliner både i forhold til sikkerhed, kvalitet, holdbarhed og økonomi.

Hvad skal du kigge efter, når du læser trampolin tests?

Er du på udkig efter den bedste trampolin bør du først og fremmest gøre dig klart, hvad den bedste trampolin er for dig. Handler det om sikkerhed? Er det kvalitet i materialerne, der vejer tungest? Skal den holde i længst mulig tid? Eller er det økonomien, der bestemmer, hvilken model du kan vælge?

Uanset hvad, der står øverst på din prioriteringsliste, så bør du tjekke nogle af nettets mange trampolin tests, inden du vælger – vi gennemgår nogle af dem længere nede. Overordnet set vil du i stort set alle trampolin tests se, at pris og kvalitet ikke altid hænger sammen – og dog. Dyre trampoliner er ikke nødvendigvis gode trampoliner, men billige trampoliner er sjældne sikre eller holdbare nok. Det betaler sig helt enkelt altid at købe en god kvalitet, men en trampolin test kan hjælpe dig til at få så meget for pengene som muligt. De forskellige test af trampoliner fokuserer alle på forskellige områder, men fælles for de fleste er, at kvaliteten både afhænger af materialevalg og sikkerhed.

Se det store udvalg af trampoliner her

Hvad er ”god kvalitet”?

Men hvad er god kvalitet? God kvalitet inden for det efterhånden store trampolinmarked kan være lidt af en jungle at finde rundt i. Kvalitet kan være én ting for den store børnefamilie, der ofte huser hele kvarterets unger på trampolinen på lange sommerdage, mens den nybagte et-barns-familie måske blot har brug for et lille legeområde ude i baghaven til at udvikle motorikken hos den lille ny og give mor chancen for ekstra motion efter graviditeten.

Sikkerheden er vigtig

Langt de fleste indtænker sikkerhed som et afgørende parameter i spørgsmålet om en trampolins kvalitetsniveau, men vælger du den ofte mest økonomiske løsning: At købe din trampolin online, kan det være svært selv at tjekke og afprøve detaljerne og sikkerheden på en eller flere modeller. Det kan en trampolin test gøre for dig, og ofte kan du i sådanne test læse om test af langt flere modeller, end du måske selv ville have haft adgang til i en fysisk butik. En fyldestgørende test kan oplyse dig om både pris, sikkerhed og materialer. Og så er de fleste afprøvninger af en trampolinmodel også baseret på en test af flere modeller fra samme producent, så du kan få en idé om, hvilket mærke, der er værd at gå efter. Markedet er stort og udvalget til tider uoverskueligt, når den ene forhandler efter den anden omtaler fordele og plusser ved en bestemt model – det er for de fleste nødvendigt med et sammenlignende overblik, der kigger på alle de vigtige ting ved en trampolin.

Hvad skal man kigge efter inden man køber en trampolin?

Generelt bør du være opmærksom på fire ting, når du planlægger at købe en trampolin:

  • Kantbeskyttelse
  • Fjedre
  • Materialer
  • Størrelse

En trampolin test kan fortælle dig noget om kantbeskyttelsens bredde og tykkelse, mens fjedrenes kvalitet ofte afhænger af holdbarhed og rustbeskyttelse. Materialevalg til en trampolin har i diverse tests ofte blikket rettet mod både hoppedugens vejrbestandighed og rammens rørtykkelser.

Størrelsen på den trampolin, du er på jagt efter, afhænger 100% af det udeområde, hvor den skal stå, samt hvor mange personer, der forventes at skulle bruge trampolinen. I forhold til størrelse kan det i mange tilfælde være en fordel selv at lave en uautoriseret test, hvor familien afprøver, hvilken størrelse, der kan være passende.

God kantbeskyttelse

En god kantbeskyttelse er ifølge mange tests et spørgsmål om både bredde og polstring. Essensen ved en god beskyttelse af kanten på en trampolin er, at sikre små barnefødder i at sætte sig fast eller komme i klemme mellem fjedrene.

Den gængse bredde på gode trampoliner som Berg er 38 cm – altså væsentlig bredere end et lille barns fod. Kanten er som regel polstret med vejrbestandigt skum i en tykkelse på 1-3 cm. Læser du om kantbeskyttelse, handler de gode eksempler på en kvalitetskant ofte om, at kanten dækker hele fjedreområdet og at polstringen holder i sæson efter sæson.

Skummet i en beskyttelseskant bør være UV-resistent for at sikre mod mørning, ligesom overfladematerialet omkring polstringen skal kunne holde til både fald, vinternedpakning og al slags vejr. En god kant på en trampolin sprækker ikke i solrigt vejr eller tager vand ind i syningen. Har der været et uheld med fald af enten et barn eller en voksen på kanten af trampolinen, efterlader det ikke mærker eller nedtrykning i polstringen på gode beskyttelseskanter. Det handler om sikkerhed og sund fornuft, når du skal finde en god kantbeskyttelse – og der kan gode test af trampoliner give dig de nødvendige informationer.

Dynamiske fjedre

trampolinfjedre

En anden vigtig ting at kigge efter, når du skal vurdere kvaliteten, er fjedrene. I mange trampolin test nævnes det antal år, der er garanti på fjedrene. Dette kan give dig et pejlemærke om kvaliteten af denne del på en trampolin, og ofte også om hvordan materialevalget er. Holdbare fjedre er i reglen galvaniserede fjedre, der er behandlet både ind- og udvendigt, så de er mindre modtagelige for rust. Fordi en trampolin lever et udsat liv udendørs i danske somre med de mange uforudsigelige vejrskift, er det alfa omega at fjedrene kan holde til både regn og sol samt måske salte vinde fra kystnære placeringer. Producenter giver kun garanti på fjedre i god kvalitet, så du behøver ikke frygte for sikkerheden, når selv tunge onkel Kurt viser sine gymnastiske evner på trampolinen til familiesammenkomsten.

Kraftige fjedre

Netop personvægt er et andet vigtigt område, når der er tale om fjedre i trampolin test. Kraftige fjedre sikrer holdbarheden for større børn og voksne, ligesom såkaldt dynamiske fjedre sikre at selv helt små børn på ned til 20 kg stadig får noget ud af at hoppe på en trampolin. Moderne trampoliner er designet til at kunne klare forskellige hopperytmer og forskellig personvægt som følge af den trend, der gør trampolinen til nutidens fælles haveaktivitet for hele familien.

OBS: inden køb af havetrampolin anbefales det at læse DGI’s gode råd til købe af trampolin til haven først.

Holdbare materialer

I trampolin tests, der kommer ind på holdbarhed i materialevalg, vil du støde på ord som: Vejrbestandig, UV-resistent, rustbeskyttet og mørnerisiko. De fire ord fortæller noget om, hvor det er forskellen ligger mellem de gode og de mindre gode kvaliteter inden for trampoliner. De gode trampoliner har vejrbestandig skum i kantbeskyttelsen med UV-resistent overflade, samt både kantbeskyttelse og hoppedug i materialer, der ikke har risiko for at mørne, som mange syntetiske materialer desværre gør på de billige modeller. Fjedre og rammer omtales som solide konstruktioner med gode svejsninger og 38-42 mm stålrør med 1,5-2 mm materialetykkelse – naturligvis med rust- og UV-beskyttelse ind- og udvendig.

Nogle af de ting, du selv kan kigge efter, når du skal tjekke holdbarheden, er syninger, ekstra sikkerhed mod storm eller farveægthed. Syningen på både hoppedug og kantbeskyttelsen bør være regelmæssig og tydelig hele vejen rundt, ligesom ekstra stropper eller andre stormsikringer, kan være en fordel under sensommerens risiko for kraftig blæst. Farveægtheden har ikke som sådan noget med sikkerheden at gøre, men den kan give dig en idé om kvaliteten af materialet – ikke UV-resistente materialer kan ofte også være modtagelige overfor andre ydre faktorer som vejr og slitage.

Husk at vælge en passende størrelse

Der findes et utal af forskellige størrelser trampoliner. De enkelte tests kigger ofte på modeller fra ét eller få mærker og vil derfor vise et begrænset udvalg af størrelser. Men de fleste modeller ligger inden for skalaen 250-450 cm i diameter. Størstedelen af diverse tests på nettet fremhæver fordelen ved de store modeller inden for trampoliner. Store trampoliner har dog også den fordel at de kan være mere sikre i forhold til at få små fødder i klemme eller falde ud over kanten, og i forhold til at der er plads til flere personer ad gangen på hoppedugen.

Ikke alle har imidlertid plads til de helt store modeller, og i de fleste tilfælde kan pengene være givet bedre ud på en mindre model i bedre kvalitet end de helt store, billige modeller. At vælge den passende størrelse handler i bund og grund om at sætte sig ind i, hvad man selv har brug for, hvad man har plads til, og hvad man har økonomi til. Måske er den klassiske, store runde model det rette valg, eller måske er den ovale model med bedre mulighed for simultanhop ideel til forhavens begrænsede areal.

Se det store udvalg af trampoliner her

Andre ting du skal være obs på inden du køber en trampolin

Formålet med enhver trampolin test er at undersøge og finde frem til gode modeller – og ideelt set den bedste. Fordelene ved gode trampoliner er mange, men ikke alle trampolin test medtager det vigtige faktum, at en god kvalitet medfører chancen for at få reservedele, hvis der bliver behov for udskiftning.

Kvalitet betaler sig at holde ved lige og vælger du en trampolin, der holder i årevis, kan der med tiden blive behov for – eller ønske om – at udskifte en eller flere dele på trampolinen. Vejret kan slide på både hoppedug og beskyttelseskant, ligesom gode fjedre trods rustbeskyttelse og garanti kan trænge til fornyelse her og der. Et uheld eller en storm kan forårsage skader, der kræver nye reservedele til udbedring. Til billige modeller kan du som regel ikke rekvirere reservedele, fordi det helt enkelt ikke kan betale sig at udskifte dem i forhold til købsprisen. Gode trampoliner er dermed også ofte de modeller og mærker, der består inden for sikkerhedskrav og holdbarhed – det er det, du i sidste ende betaler for.

Trampolin til nedgravning

nedgravet trampolin

Nogle trampoliner er lavet til at grave ned, så hoppedugen er plan med græsset omkring trampolinen. Disse trampoliner har andre rammer og ofte ikke et stort net omkring for at forhindre fald fra trampolinen. Nedgravningsmodellerne kan være det ideelle valg for haven eller udeområdet, hvor udsigten ikke skal blokeres af en stor trampolin. Andre ser det også som en fordel, at børn eller andre ivrige trampolinbesøgende ikke risikerer yderligere skade ved nedfald fra en trampolin. Gode trampoliner inden for nedgravningsmodellerne bliver ikke altid medtaget i de tests du kan læse, men bør også indgå i dine overvejelser omkring den rette trampolin til jeres familie.

Vær opmærksom på at der er krav til, hvor dybt et hul, der skal være under en nedgravet trampolin – det kan betyde et stort gravearbejde og risiko for oversvømmelse ved kraftig regn. Derudover er der mindre fleksibilitet i forhold til placering ved en nedgravet trampolin, og det er ikke på samme måde muligt at pakke trampolinen væk for vinteren som det er med en model på ben. Sikkerhedsnettet omkring en trampolin opfattes ofte som en tryg ’væg’, der ikke bare sikkerhedsmæssigt beskytter mod at falde ud over siderne, men også psykologisk styrker ens tryghed ved at bruge hele hoppedugen. Dette aspekt kan for nogle synes at mangle ved en nedgravet trampolin uden net omkring.

Hvordan finder du den bedste trampolin?

Spørgsmålet alle trampolin test ønsker at besvare er, hvilken trampolin er den bedste trampolin? Den bedste er den trampolin, der opfylder alle sikkerhedskrav, overholder dit budget og giver dig mest for pengene.

Du finder den bedste model ved at undersøge markedet og afprøve, hvor det er muligt. Søger du online kan det være en fordel at tjekke diverse trampolin tests for dermed at skabe et overblik og blive opmærksom på, hvad der er vigtigt at kigge efter. Du finder også den perfekte trampolin, hvis du udvider din horisont med viden om alternative modeller. Måske er en anden facon end cirkulær, den helt perfekte model for din familie – den ovale model. Eller måske skal den ideelle model for jer kunne andet og mere end blot være en trampolin.

Trampolin test fra velansete testkilder som eksempelvis SVT REA, Vores børn og Testfakta beretter om flere modeller fra Berg som nogle af de bedste trampoliner på markedet, og særlig sikkerhed og holdbarhed bliver fremhævet som særlig god. De forskellige test kredser om parametre som:

  • Kvalitet på beskyttelseskanten
  • Hoppeegenskaberne
  • Fjedrenes styrke
  • Rammer og benenes kvalitet
  • Hoppedugens spændstighed

Fejl ved beskyttelseskanten bliver af test som disse betragtet som et alvorligt sikkerhedsproblem, ligesom en svag ramme eller dårlige svejsninger bliver påpeget som kvalitetsbrister. Hoppeegenskaberne er af mere subjektiv karakter, men baseres ofte på, hvor mange kg en trampolin er velegnet til og fjedrenes styrke. Spændstigheden på hoppedugen er ikke blot et spørgsmål om hårdhed, men om hvor længe en hoppedug kan holde. En hoppedug, der er slap allerede ved køb, vil hurtigt blive helt ubrugelig slap efter blot en enkelt sæson eller to.

Se det store udvalg af trampoliner her

Prioriter sikkerheden!

Uanset hvad dit budget til en trampolin ligger på, bør du prioritere sikkerheden først. Køb hellere en mindre trampolin eller søg efter et godt tilbud, end at gå på kompromis med sikkerheden. Forskellige trampolin test behandler forskellige sikkerhedsaspekter, men fælles for alle er de anordninger, der er på moderne trampoliner og kvaliteten heraf.

Alle tests taler for en god beskyttelseskant, der forhindrer skader med fødder eller hænder, der kommer i klemme mellem fjedrene. Både de nedgravede modeller og trampoliner på ben har alle og sælges alle med en kantbeskyttelse på. Pointen i mange trampolin tests er kvaliteten af denne kant. Sikkerhedsnet er en anden fremtrædende sikkerhedsanordning, der omtales i de fleste tests – her er det relevant at vide, at ikke alle trampoliner sælges med net. Det kan være et tilkøb og bør, hvis du vælger en trampolin på ben, være én af de ting, du prioriterer fremfor en større trampolin. Sikkerhedsnettet kan forhindre faldulykker og mange vælger derfor en nedgravet model, hvor det højst er muligt at falde ud på græsset ved siden af. Om du foretrækker en trampolin på ben eller synes at den nedgravede slags er mere sikker, er en subjektiv vurdering, du selv bør lave.

Der er en række retningslinjer omkring brugen af en trampolin, der også kan hjælpe med at øge sikkerheden. Hjemmesiden Hop Med Hovedet fremstiller nogle retningslinjer udarbejdet i samarbejde med Forbrugerrådet Tænk, Børneulykkesfonden og Sikkerhedsstyrelsen hvor fem simple råd kan reducere risikoen for ulykker på trampolinen:

  • Hop altid én ad gangen
  • Brug sikkerhedsnet
  • Slå aldrig saltomortaler
  • Børn under 6 år skal overvåges af voksne ved trampolinen
  • Husk at give trampolinen et sikkerhedstjek jævnligt

Råd som disse kan med fordel indgå i dit valg– måske er den største model fx ikke den bedste løsning for familien med flere søskende, ligesom den ovale model, der evt. giver bedre mulighed for saltomortaler, kan være en mindre godt valg for familien med vovelystne børn. Familier med helt små børn vælger ofte modeller på ben med lynlåslukket sikkerhedsnet for at begrænse adgang på egen hånd til den for børn under 6 år. På den måde kan en mere ’besværlig’ adgang øge sikkerheden.

Husk sikkerheden gælder ikke kun børn – voksne kan ligeså vel komme til skade på en trampolin uden gode sikkerhedsanordninger, og en faldskade fra en trampolin på ben kan sagtens medføre brud på lemmer eller alvorlige smerter, også for voksne. Balanceevnen bliver ofte reduceret med alderen, så vælg en god beskyttelseskant og et solidt sikkerhedsnet, hvis familiens voksne personer også gerne hopper med.

Hvad koster gode trampoliner?

Gode trampoliner behøver ikke være dyrere end andre. Tilbud, onlineudsalg eller udstillingsmodeller kan være en smart måde at spare mange penge på, når du skal købe.

De fleste trampolin tests fremhæver desuden den garanti, der ofte medfølger de gode udgaver. Kvalitetsmodeller som eksempelvis North Challenger og Berg viser i de forskellige tests, at der på de fleste modeller fra producentens side er 2 års garanti på både hoppedug og fjedre, mens stålrammen på nogle topmodeller garanteres helt op til 10 års levetid.

Seriøse tests handler ikke om at gøre reklame for bestemte producenter eller modeller, men om at vise dig som forbruger, hvor du kan regne med topkvalitet – og ingen producent tør give garanti på noget, der ikke med sikkerhed holder.

Trampolin priser

Gode trampoliner fra anerkendte kvalitetsmærker, hvor både sikkerhed og holdbarhed er i orden, koster typisk mellem 3.000 og 8.000 kr. Nogle modeller er med sikkerhedsnet inkluderet i prisen, andre modeller skal du købe sikkerhedsnet til ved siden af. I længden kan det endda vise sig billigere at købe en lidt dyrere kvalitetsmodel – ikke alene holder den længere og kan dermed bruges til flere børn – ved skader eller slitage er det også muligt (og kan betale sig) at udskifte reservedele. Billigt produceret modeller har ofte ikke tilgængelige reservedele til salg, fordi det ikke kan betale sig at udskifte noget.

Flere tusinde kroner kan for mange være en meget stor udgift til legetøj til børnene og en billig model kan derfor friste. Dertil kan dog nævnes, hvad det egentlig er, man får for pengene, når man køber en god trampolin.

For det første er det et stykke legetøj, der kan bruges år efter år af børn (og barnlige sjæle) i alle aldre. Det er en af moderne tiders få muligheder for fælles udendørs aktivitet for hele familien i hjemmet, og det er for mange den oplagte – og måske eneste – mulighed for at få noget bevægelse ind i en travl hverdag for både voksne og børn.

En trampolin kan desuden fungere som et stabilt samlingspunkt for områdets børn, der kan finde sammen i en fælles leg under voksnes opsyn. Voksne kan med andre ord både få andre ting fra hånden eller slappe af i solen, mens børnene ’passer sig selv’ på den aktive trampolin. Det er sjovt både at se på og at være med og det er aldrig det samme. En trampolin er et genialt levn fra fortiden med masser af potentiale for fremtiden. Invester i en god trampolin – det betaler sig.

Billige trampoliner på tilbud

Både billige og lidt dyrere trampoliner er igennem tiden blevet testet mange gange i både Danmark og Sverige. I 2015 testede SP (Sveriges Tekniske Forskningsinstitut) eksempelvis 11 forskellige trampoliner og fandt 3 topscorer blandt de to mærker Berg og North Challenger. Berg har i andre test fra blandt andet Testfakta, Testmagasinet og Leva & Bo også opnået absolut topscore blandt trampoliner til børnefamilier.

blå trampolin med sikkerhedsnet

De forskellige trampolin tests har i særdeleshed haft øjnene rettet mod holdbarhed og sikkerhed, og alle de nævnte trampolin tests fraråder enstemmigt de helt billige trampoliner. Holdbarheden ved de billige trampolinmodeller har vist sig for ringe og i værste tilfælde kan det gå ud over sikkerheden. De mange gode tests er forholdsvis ens i deres testmetode og fokusområde, så de er meget brugbare for dig, der er på udkig efter den bedste trampolin.

Se det store udvalg af trampoliner her

Køb ikke for billigt!

De fleste af de seriøse tests fraråder dog køb af de helt billige trampoliner på grund af fire ting.

For det første er sikkerheden ikke i top. Kantbeskyttelsen er ofte ikke polstret og tjener mere som en regnbeskyttelse af fjedre og ramme end som en beskyttelse mod af få fødder i klemme. Som en tynd presenning ligger kantbeskyttelse på de billige trampoliner ofte blot og flagre i vinden og har dermed ingen sikkerhedsmæssig funktion.

For det andet er de billige modeller ofte så billige, at det ikke kan betale sig for producenten at sælge reservedele. Det betyder, at sker der en skade, kan du ikke udskifte en del, men er nødt til at købe en helt ny. Det er dyrt i længden, hvis du ønsker en trampolin, der skal holde i flere år.

For det tredje er konstruktionen på billige modeller i mange tilfælde mangelfuld og dårligt udført. Billig arbejdskraft og lav standard i produktioner i Asien er ofte forklaringen på en dårlig ramme og mangelfuldt design. Du kan i mange tilfælde se det på svejsningen, der er dårligt lavet og dermed har større risiko for at knække.

Sidst, men ikke mindst, bør der i forbindelse med billige trampoliner advares mod den ofte mangelfulde eller helt fraværende vejrbeskyttelse. Det barske klima, vi har i Danmark, kræver, at en trampolin kan modstå både sol, regn og vind. Manglende rustbeskyttelse eller ikke-UV-resistent materialevalg kan true en trampolins sikkerhed og være det dårligt valg trods en billig pris. Derudover mørner en lav kvalitet på hoppedugen hurtigere på de billige modeller, og både ramme og fjedrer risikerer at ruste.

Vælg gode trampolin tilbud og kampagnemodeller fra kvalitetsmærker frem for billige modeller fra ukendte mærker eller producenter, der ikke overholder de strenge EU-sikkerhedskrav, som vi har i Danmark. Selv om en trampolin er et stykke legetøj, kan det forvolde stor skade uden de rette sikkerhedsanordninger.

Diverse testkilder til at finde den helt rette model

trampolin test

Selv om nogle trampolin test er baseret på eller tager udgangspunkt i andre trampolin test, så er det som regel værd at kaste et blik på flere forskellige for at få en idé om, hvilke trampoliner, der er gode. De her omtalte trampolin test er følgende seks:

  • Bäst-i-Test
  • SP/ Leva & Bo
  • Testfakta
  • SVT REA
  • Vores børn

Disse forskellige nordiske test giver tilsammen et fint overblik over markedets trampoliner og fokuserer hver især på mange af de samme relevante parametre, så der er god mulighed for sammenligning. Testmetoderne i de forskellige trampolinafprøvninger er forskellige, men handler altid om gældende EU-sikkerhedsstandarder, brugervenlighed og prisen.

Bäst-i-Test

Den seneste test fra den svenske testportal Bäst-i-Test er lavet i maj 2017 og afprøver 8 trampolinmodeller. Testen lægger vægt på 3 kriterier:

  • Hoppeegenskaber
  • Sikkerhed
  • Byggekvalitet

Berg Favorit serien får højest karakter, mens JYSK Gillelej får laveste point.

Testfakta

I en test fra juli 2008 afprøver den svenske testportal, Testfakta, 7 trampoliner ud fra følgende kriterier:

  • Hoppeegenskaber
  • Fjedrenes styrke
  • Hoppedugens hårdhed
  • Beskyttelseskantens kvalitet
  • Test af beskyttelseskant
  • Kvalitet af rammer og ben

Berg Champion får højeste score, mens Globe får den lavest bedømmelse i testen.

SP/ Leva & Bo

Leva & Bo referer til en test fra april 2017 fra SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, hvor 13 forskellige trampoliner afprøves. Testen kiggede på følgende parametre:

  • Hoppeegenskaber
  • Hoppedugens spændstighed
  • Kvalitet af kantbeskyttelsen
  • Kvalitet af beskyttelsesnettet
  • Kvalitet af ben- og rammekonstruktionen
  • Montering og brugsanvisning

Topscorer blev North Challenger, mens Etan Premium lagde sig i bunden af testscoreoversigten.

SVT REA

Tv-programmet REA på den svenske kanal SVT lavede i oktober 2009 en test af 3 trampoliner. De tre kriterier blev afprøvet i programmet:

  • Sikkerhed
  • Hoppekvalitet
  • Konstruktion

Berg Champion vandt testen både på grund af sikkerhed og hoppekvalitet.

Vores børn

I en artikel i bladet Vores Børn findes en guide til køb af den bedste trampolin. Der omtales sikkerhed, priser og hvad du bør kigge efter, når du skal købe en god trampolin. Artiklen anbefaler Berg Favorit trampoliner, som en god model.

Hvilken trampolin skal du så have?

Med mulighed for at finde så mange forskellige test af trampoliner online, har du ingen undskyldning for ikke at finde den bedste model til jeres familie. Uanset om du er førstegangskøber eller ønsker en bedre model, bør du undersøge markedet og de nye tiltag, der er lavet inden for trampoliner. Særligt sikkerhedsmæssige krav og tiltag er relevante at kigge efter.

I EU er der høje krav til sikkerhed, som gør produktionen af kvalitetstrampolinen dyrere – det og gode materialer er hvad du betaler for, når du køber en god kvalitet. Gå ikke på kompromis med sikkerhed og holdbarhed, det kan ikke betale sig, og med en høj sikkerhed kan både du og dine børn nyde en sommer på trampolinen uden risiko for skader og bekymringer. Få motion på en sjov måde og nyd det danske sommervejr mellem bygerne – vælg en trampolin, der holder, og få mest muligt for pengene.