Selvom tiden på barsel er skøn og helt særlig, så kommer der ganske naturligt et tidspunkt, hvor mor eller far skal tilbage på job og baby skal starte i vuggestue eller dagpleje. Selvom det kan virke måske en anelse angstprovokerende og som et meget stort skridt, så er langt de fleste børn mere end klar til at starte i institution inden de runder deres første leveår. De trænger simpelthen til stimulering og leg med jævnaldrende, en påvirkning mor og far ikke kan give.
Først og fremmest skal man som forældre beslutte om man foretrækker dagpleje eller vuggestue, herefter gælder det praktisk omkring opskrivning, så skal der købes ind af diverse ting som vuggestue-livet kræver og så skal selve indkøringen planlægges.
Alt sammen noget vi vil gennemgå i deltaljer i nedenstående afsnit.
Vuggestue eller dagpleje?
Som forældre kan det være svært at afgøre om man skal have sit barn i vuggestue eller dagpleje, mange spejler sig nok i, hvordan deres egen barndom var. Helt grundlæggende kan man sige, at en dagplejestart er en mildere begyndelse end en vuggestue start ville være. I en dagpleje er der typisk max 4 børn og tingene vil hurtigt føles mere hjemmeligt. En dagpleje kan især være ideelt for stille og sensitive børn, der er lidt forsigtige af sig. I en vuggestue er der mange flere børn, men naturligvis også tilsvarende flere pædagoger. Fordelen ved en vuggestue er, at det er uddannede pædagoger og der helt generelt er mere konkrete og professionelle læringsplaner.
Der er desuden altid børn i samme alder, hvor man i en dagpleje kan risikere at være det eneste store barn blandt udelukkende babyer. Børn lærer allerbedst af andre børn, det er derfor en klar fordel at der også er større børn, hvis udvikling man kan spejle sig i. Rent udgiftsmæssigt er en dagpleje plads typisk lidt billigere end en vuggestueplads.
I de større byer findes dagplejer hyppigst i forstæderne og altså ikke i en indre og centrale del af byen – en faktor der bestemt også er værd at tage med i sine overvejelser, da det gør hverdagen meget lettere hvis vuggestuen eller dagplejen ligger enten tæt på hjemmet eller forældrenes arbejdsplads. Ingen ønsker at bruge en time hver morgen og eftermiddag på aflevering og afhentning. Husk desuden at der ikke er noget rigtig eller forkert valg, jer forældre ved bedst af alle hvad der er det rigtige for netop jeres barn.
Hvornår skal man skrive sit barn op til vuggestue?
De fleste børn starter i vuggestue når de er mellem 9-12 måneder. Som hovedregel er det klogt at skrive sit barn op 3 måneder inden man skal bruge en plads. Især i de større byer er der kamp om pladserne – også selvom der de fleste steder er pasnings-garanti. Mange vil også gerne sætte tid af til at besøge forskellige vuggestuer, se faciliteterne og hilse på pædagogerne, og på den måde finde at sted der kan danne trygge og gode rammer for ens barn de næste 2 år.
Rent teknisk, så tillader den digitale pladsanvisning at man har op til 5 prioriteringer for vuggestuer. Typisk vælger forældre efter placering og hvad de har fået anbefalet af venner og bekendte. Som med så meget andet, er det naturligvis altid en fordel at være i god tid. Det er dog vigtigt at vide, at man ikke er sikret sin drømme vuggestueplads, fordi man har været skrevet op i lang tid.
Pladsanvisningens opgave er, som navnet antyder, at finde plads til alle børn. Derfor kan man ikke være lovet sine første prioriteter, i travle perioder kan man endda som forældre opleve, at først få besked om hvilken vuggestue ens barn skal gå i, blot en måned før vuggestuestart. Selvom I måske ikke får jeres drømmeplads, så prøv at trøste jer med, at alle vuggestuer er underlagt de samme krav.
Det betyder med andre ord, at pædagogerne har de samme gode uddannelser og at læringsplanerne er de samme fra institution til institution. Dit barn vil derfor altid være i trygge og kærlige hænder.
Hvordan foregår indkøring i vuggestuen?
Indkøring er en kunst i sig selv – og kan være en hård og følelsesladet udfordring for rigtig mange forældre. Både mor og far kan stå for indkøringen af barnet, det vælger man efter hvad der passer bedst ind i familien. Typisk starter man helt stille ud og trapper gradvist op over en periode på 2 uger. Det vil sige, at den første dag måske kun er en time hvor mor eller fra bliver der sammen med barnet.
Dagen efter kan det være at man prøver, at lade barnet være selv en halv eller hel time og sådan bliver man så ved og øger lidt mere for hver dag. Det er vigtigt at både barnet og forældre føler sig helt trygge ved situationen. Et barn mærker med det samme, hvis forældre ikke udstråler ro. Sørg for at sætte god tid af til indkøring, så processen ikke skal hastes igennem og skaber stres og uro. Dit barn vænner sig hurtigt til livet i vuggestuen, det kan du vide dig helt sikker på.
Hvad skal man have med i vuggestue?
For mange forældre er det en helt ny verden der åbner sig, når ens barn skal starte i vuggestue. Dette med god grund, pludselig skal ens baby væk fra hjemmets trygge rammer og i armene på nogle andre end mor og far. En situation der næsten kan komme til at virke uoverskuelig for nogen. Dertil kan det blive endnu mere overskueligt, når man skal finde ud af alle de ting, som man skal have købt ind og have med i vuggestue til sin baby. Derfor har vi herunder lavet en overskuelig og simpel liste over nogle af de vigtigste ting, som du kan suge inspiration fra.
Ting forældre bør købe til barnet, inden det starter i institution:
- Termotøj, regntøj og flyverdragt
Det er vigtigt at have noget komfortabelt og varmt tøj til de kolde måneder, specielt hvis din babys institution er ude ofte.
- Hjemmesko, gummistøvler og vinterstøvler
Igen, praktisk fodtøj og beklædning er helt essentielt for, at din guldklump trives i vuggestuen.
- Sutter med navn på inkl. suttekæde
Dette gør det så meget nemmere og mere overskueligt, når du skal finde din babys sut blandt virvaret af sutter i vuggestuen.
- Navnemærker der skal sættes i ALT tøj der medbringes i vuggestuen
Dette kan være et krav fra nogle vuggestuer og det gør igen det hele lettere og sikre at du ikke mister noget af babys tøj.
- Skiftetøj såsom body’er, bukser og strømper
Hverdagsbeklædning og nemme påklædningsgenstande, til når baby har leget lidt vildt eller måske smovset ekstra vildt i maden.
Der er naturligvis flere ting man kan have med, men ovenstående er nogle af de mest essentielle, og vi vil ikke skabe en alt for overskuelig liste. Sørg for at have en eller flere af disse ting i orden, så sikrer du dit barn den allerbedste start i den nye vuggestue. Det gør hverdagen lidt lettere.
Læg en kommentar