Er du gravid og døjer du med dårlig ånde? Det er rigtig irriterende og kan være en stor gene i hverdagen. Men det er faktisk en rigtig normal ting – især for gravide kvinder. Det betyder dog ikke, at det bare er noget, som man skal lære at leve med. Man kan heldigvis gøre meget for at fjerne og forhindre dårlig ånde.

Derfor oplever gravide at få dårlig ånde

Når du er gravid, vil dine hormoner sandsynligvis ryge ud af balance. Det er meget normalt, men denne hormonelle ubalance kan faktisk være med til at dårlig ånde opstår.

Under sin graviditet kan man nemlig få et dårligere immunsystem. Det kan føre til, at bakterierne i munden og plakken er svære at komme af med.

Når man er gravid, vælger man også ofte at skifte sin diæt. Det kan være fordi, at man gerne vil være sundere eller fordi, at der er nogle ting, som man ikke må spise, når man er gravid. Store ændringer i ens diæt kan dog kræve lidt tilvænning, og det kan påvirke ens mundmiljø.

Når man er gravid, er det altså ekstra vigtigt, at man sørger for at have en god mundhygiejne. Det kan blandt andet betyde, at man skal børste tænder lidt oftere.

Sådan forhindrer du dårlig ånde

Hvis din dårlige ånde skyldes bakterier – hvilket den formentligt gør – skal du sørge for at rense din mund ofte. Det kan du som sagt gøre ved at børste dine tænder mere. Men hvis det virkelig er et problem, kan det være, at ekstra tandbørstning ikke fjerner problemet. Det kan også være, at du ikke har tid til at børste tænder 3-4 gange om dagen fordi, at du stadig arbejder.

Så kan du i stedet overveje at skylde din mund med klorhexidin. Klorhexidin er anti-bakterielt. Det bruges ofte mod tandpine, men kan altså også hjælpe mod dårlig ånde, som er forårsaget af bakterier i munden.

Hvis det er rigtig slemt, kan det være, at man skal tage til tandlægen. Her kan man for eksempel få en god omgang tandrensning, som er med til at fjerne bakterier og plak.