SPONSORERET INDHOLD

Det er en stor glæde at blive forældre, uanset om det er første, anden eller fjerde gang. Der er mange ting, der skal være styr på, og har du flere børn, så har du måske prøvet det meste før.
Men har du egentlig helt styr på det med barsel? Hvor lang tid før må du gå fra? Hvordan bliver lønnen? Hvem skal holde hvor meget?

gravid

Barselsregler

Som udgangspunkt er der nogle regler, som alle forældre som minimum har ret til.

Det drejer sig om 52 uger. Disse 52 uger er fordelt sådan, at man går fra 4 uger før fødsel. Herefter har man 14 ugers barsel, og derefter igen 32 ugers forældreorlov.  Inden for de første 14 dage er der også afsat 2 uger, der er øremærket til far.

Forlæng, udskyd, del op

Reglerne om barsel er på mange måder fleksible, så I som forældre har forskellige muligheder for at finde ud af, hvad der passer bedst til jeres familie.
Forældreorloven kan faktisk forlænges med 8 eller 14 uger, dog uden ret til løn eller dagpenge. Ligesom I også har mulighed for at udskyde dele af forældreorloven, helt op til barnet bliver 9 år.
Det er faktisk også muligt at arbejde på deltid, og så kun gå på barsel halvdelen af tiden. Dog skal du huske, at din arbejdsgiver har ret til at vide, hvornår du planlægger at vende tilbage.
Din arbejdsgiver skal have besked inden for de første 8 uger af din barsel.

mave

Andre regler

Der findes mange forskellige overenskomster og regler, der kan gøre, at du har ret til mere barsel end det der minimum ligger i lovgivningen.
Det kan være din arbejdsgiver betaler ind til en særlig fond, der giver dig ret til fuld løn under hele forløbet, eller giver dig flere uger osv.
Det kan være svært at have styr på alle overenskomster, men hvis du gerne vil vide præcis, hvad du har ret til, så kan du bruge denne barselsberegner. Der indtaster du blot forældresammensætning, termin eller barnets fødselsdato, din og evt. anden forælders ansættelsestype, samt hvilken overenskomst du eller I har.
Når det er indtastet, så bliver det automatisk beregnet, hvor mange ugers barsel du eller I har ret til. Husk at dette ikke er inkl. evt. ferie. Hvis du ønsker at holde ferie under din barsel, så kommer det selvfølgelig ekstra til. Under alle omstændigheder er det en god idé at sætte sig grundigt ind i reglerne.