At få et barn er noget af det største, der kan overgå os mennesker. Og da den amerikanske ”baby-shower” tradition endnu ikke har vundet fuld indpas her i Danmark, så er det forsat normen at medbringe en barselsgave første gang man skal besøge den lille nybagte familie.

Mens nogle vælger at købe en gave til babyen, synes andre at det snarere er mor eller far, der fortjener en gave. I nedenstående guider vi dig til, hvordan du finder den helt ideelle barselsgave til baby, mor eller far.


Hvad giver man i barselsgave?

Både i fysiske butikker og rundt omkring på internettet, findes der et væld af barselsgave idéer.  Start med at beslutte dig for om det er baby, der skal have en gave, om det er forældrene eller måske dem alle tre.

Tit og ofte afhænger gavens størrelse naturligvis også af, hvor tæt din relation er til familien. Barselsgaver kan være alt fra tøj eller legetøj til baby, forkælelse til mor eller en god flaske vin til far. I bund og grund gives gaven for at lykønske dem med familieforøgelsen – og måske som en kærkommen forkælelse midt i en ny tilværelse med lidt for lidt søvn og konstant babygråd.

Står du og mangler en dåbsgave? Så klik her.
Hvornår giver man en barselsgave?

En barselsgave gives når barnet er kommet til verden. Med mindre du hører til den allernærmeste familie, så bør du ikke presse på for et besøg de første par uger.

Særligt for førstegangsforældre kan den nye tilværelse med en baby virke både stressende og uoverskueligt, i hvert fald indtil man får oparbejdet nogle rutiner.

Giv derfor den lille ny familie ro de første par uger. Herefter kan man så invitere sig selv på besøg og eventuelt medbringe bagværk til kaffen, så de slipper for at bekymre sig om at være gode værter.
Barselsgave til mor

Det hersker vist ikke megen tvivl om, at det er mor der trækker det tungeste læs i forbindelse med en familieforøgelse. Det er hende der er gravid, hende der føder og hende der er oppe om natten for at amme baby.

Derfor vælger mange, at have en særlig barselsgave med til mor, når de kommer på barselsbesøg. En god barselsgave til mor kan eksempelvis være følgende:

Forkælelse til mor:

Til håret

Til ansigt

Til kroppen

Bog: 40 Uger Efter

 • Hud eller hårprodukter: Så der kan blive tid til lidt selv-forkælelse og et langt bad, når baby sover.
 • Gavekort til massage: Oplagt til den trætte krop og måske ømme skuldre, nakke og amme efter at bære på den lille ny.
 • Wellness behandling: Et par timer ude af huset i ro og fred, hvor fokus kun er på velvære.
 • En kurv med alt hendes yndlingsslik og -chokolade: Lidt at hygge sig med om aftenen til en god film, efter en lang og hård dag.
 • En smuk buket blomster: Så hun ved du tænker på hende.

Amme-udstyr:

Ammevenlig bluser

Amme BH

Brystpumpe

Ammepuder

 • Ammetøj: Når baby først skriger efter mad, så skal det gå stærkt. Amme-venligt tøj der er nemt at få af, er derfor noget de fleste nybagte mødre hurtigt mangler i garderoben.
 • Ammepude: Ofte ammer man mange timer i døgnet. For at sikre en mere behagelige og mindre anstrengt stilling, så er en ammepude en god hjælp og støtte.
 • Mælkepumpe: Mange kvinder bruger en såkaldt mælkepumpe eller brystpumpe, både til at stimulere mælkeproduktionen og til at malke ud, hvis en anden skal passe baby.

Gave fra far til mor:

Ofte synes farmand også, at hans kæreste eller hustru fortjener en fin ting som tak for at bære og føde hans barn.

En oplagt gaveidé her er et smykke eller et ur, som hun altid kan bære på sig.

Halskæder

Siersbøl
Barselsgave til far

Som nævnt tidligere, er det også blevet meget moderne at give den nybagte far en gave. En barselsgave til far kan for eksempel være:

 • En kurv med gode specialøl: En kærkommen gestus efter en lang dag, hvor den nybagte far bare trænger til at slappe af.
 • En bog om faderollen: Mens kvinder typisk sætter sig grundigt ind i alt hvad der er at vide om babyer, så er det ikke altid tilfældet for mænd. En bog med gode råd til livet som far, er derfor en nyttig gave.
 • En oplevelse såsom billetter til en fodboldkamp eller anden oplevelse: Når først livet med baby kører lidt mere i rutine, så kan man som nybagt far have et stort behov for at komme ud af huset nogle timer og hygge sig med vennerne.

Far på færde
Barselsgave til babyen

Dog er der allermest tradition for at købe en gave til den lille ny prins eller prinsesse.  Hvis forældrene har valgt ikke at kende kønnet inden fødslen, og du gerne vil være på forkant med køb af barselsgave, så kan du nemt finde en lang række kønsneutrale gaver til baby.

Det kunne fx være:

Alt sammen noget baby kan bruge til hverdag, og som forældrene vil prise sig lykkelige over, at du tænkte på.

Badeslag

Babytæppe

Voksiposer
Barselsgave dreng

Er forældreparret blevet beriget med en lille dreng, så findes der et stort udvalg af barselsgaver til drenge. Det kunne eksempelvis være:

 • Hans allerførste fodbold
 • En navnesut hvor hans navn er printet på

Begge gaver har en personlig karakter, de signalerer at du har lagt tanker i gaven og vil vække glæde hos både baby, mor og far.

Sparebøsse

Oball Biler

Oball Bold
Barselsgave pige

Er der derimod en lille pige der er komme til verden, er der også her masser af muligheder for en personlig og sød barselsgave til en pige. Gode idéer kunne være:

 • Pyntet og piget tøj som en kjole, nederdel eller måske et hårbånd
 • Hendes første dukke

Der findes så meget sødt babypigetøj, så man næsten ikke kan lade være med at købe det til den lille ny. Forsøg at vælge noget, som du også tænker vil falde i mors smag.

Tøj

Dukker

Kjoler

Rubens kids

Tænk også over, at rigtige mange af dem der kommer på barselsbesøg formentlig køber tøj i små størrelser, som baby kan passe lige her og nu. Spædbørn vokser dog med lynets hast de første måneder, og når derfor ofte slet ikke at bruge alt deres nye tøj. Køb derfor med fordel tøjet et par størrelser større, så de får mere glæde af det.

Endelig er det en betænksom tanke, at have en gave med hvis der er en storesøster eller storebror. Det større barn kan nemlig hurtig komme til at føle sig overset i hele baby fokusset. Her kan en oplagt gave være en sød Yoohoo bamse med store øjn eller andet tilsvarende legetøj til alderen.